Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Jubilerend Schrijverscafé Hengelo nodigt ChatGPT uit op haar feestje

Het Schrijverscafé In de Pen bestaat tien jaar en bij de viering daarvan wordt zaterdag het fenomeen 'kunstmatige intelligentie' ofwel artificial intelligence (AI) betrokken. De oplettende bezoeker van de bibliotheek heeft vast het bouwwerk bij de ingang al gespot. Een installatie waar tien verhalen te horen zijn. Vijf verteld door leden van het café en vijf door ChatGPT. De vraag luidt: wat is echt en wat is AI?

“Het is een stevige installatie”, zegt organisator Hanneke Mentink namens het Schrijverscafé. “Mensen nemen plaats, zetten de koptelefoon op en luisteren naar twee verhalen. Een van deze verhalen is geschreven door een van onze leden, het andere door ChatGPT. De luisteraar mag raden welke van de twee het is. Soms is dat vrij makkelijk, maar dat kan soms ook enorm lastig zijn.”

“Als we de verhalen nu al moeilijk kunnen onderscheiden, hoe doen we dat over twee jaar?”

Medeorganisator Hans Hoes: “De stemmen worden dagelijks geteld door medewerkers van de bibliotheek. Zaterdag 25 mei is er een feestelijke bijeenkomst, waar ook de uitslag van dit experiment bekendgemaakt zal worden. Je kunt je voorstellen dat wij ontzettend benieuwd zijn.”

'Eenzame bezigheid'

Het Schrijverscafé In de Pen is de plek voor Hengelose amateurschrijvers en liefhebbers van taal. Schrijven is een eenzame bezigheid, in het café is er ruimte om elkaar te ontmoeten. Ook wordt er een podium geboden aan amateurschrijvers. “Dit jaar is ons tienjarig jubileum en daar moet natuurlijk aandacht voor komen”, zegt Hanneke Mentink.

Schrijfwedstrijd? Nee...

“Er waren plannen voor een schrijfwedstrijd voor amateurschrijvers. Maar stel je voor dat er dan iemand wint met behulp van AI? Hoe onderkennen we dat? Kan dat überhaupt? Er moest een ander idee komen. In samenwerking met de bibliotheek hebben we eerst naar theater gekeken, maar daar zijn onze leden niet in hun element. Toen kwam het idee van deze installatie en gingen we aan de slag.”

Stemmen

Deelnemers konden het hele jaar korte verhalen aanleveren. Van al die verhalen zijn er vijf uitgekozen. De schrijvers hebben ook zelf het ChatGPT-verhaal gegenereerd. Er werden workshops ChatGPT aangeboden, zodat iedereen er zelf mee aan de slag kon. Ook doken de schrijvers de geluidsstudio in. De stemmen die je hoort, zijn namelijk van de schrijvers zelf.

'Niet bang zijn'

“Kunstmatige intelligentie bestaat en gaat ook niet meer weg”, aldus Hanneke Mentink. “Laten we er dus niet bang voor zijn. Hoe kunnen we het in ons voordeel gebruiken? Deze installatie laat mensen ervaren wat ChatGPT doet met een tekst. Het is dus geen wedstrijd tussen ons en AI, of een installatie gemaakt vanuit angst. Het is een installatie waar er aandacht is voor beide versies van de verhalen."

icon_main_info_white_glyph

Feestje

Aanstaande zaterdag is er een feestelijke jubileumbijeenkomst van het Schrijverscafé. Van 13.30 tot 15.45 uur. De toegang is gratis. Tot vrijdag 31 mei kunnen mensen nog een gokje wagen in de installatie van het Schrijverscafé.

Hans Hoes vertelt zich wel eens zorgen te maken over AI. “Als we niet oppassen, besteden we alles straks uit aan kunstmatige intelligentie. Dit is ook een conclusie die je zou kunnen halen uit de installatie. Als we de verhalen nu al moeilijk kunnen onderscheiden, hoe doen we dat over twee jaar?”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.