Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Zonneschijn of hondenweer: ’slimme’ straatverlichting in Enschede past zich vanzelf aan

Lantaarnpaal 24052024 groot
Beeld: 1Twente

De huidige straatlantaarns in Enschede moeten plaats gaan maken voor ‘slimme’ LED-verlichting. Die bepaalt, op basis van data zoals verkeersdrukte of weersverwachting, of er meer of minder licht nodig is. De gemeente start vanaf eind mei met een proef langs de Parkweg en de Laaressingel.

Het is een stap richting energiezuinige en innovatieve verlichting in de stad. De gemeente verwacht met de overstap een energiebesparing van 50 procent.

Automatische aanpassingen

De verlichting wordt gekoppeld aan het geavanceerde lichtsysteem van Exedra Lightsync. Met dit systeem kunnen er op afstand aanpassingen worden gedaan. Ook moet het zorgen voor een betere lichtkwaliteit, minder lichtvervuiling en lagere onderhoudskosten. Bij goed weer en weinig verkeer op de weg dimt het systeem de verlichting automatisch. Andersom, bij neerslag en veel verkeer op de weg, schakelt de verlichting naar een hoger niveau.

Veiligheid en milieu

“Veiligheid op de weg is en blijft een belangrijk doel van openbare verlichting”, vertel wethouder Leefomgeving Marc Teutelink. “Maar we wegen tegenwoordig ook andere belangen mee, zoals lichthinder voor bewoners en voor planten en dieren. We sluiten daarbij aan op de snelle ontwikkelingen in de markt, zoals het Exedra Lightsync-systeem. Daarmee is het niet alleen mogelijk om verlichting op afstand aan te passen, maar ook om te kijken naar openbare gegevens als weer en verkeer.”

LED én slim

In 2028 moeten alle 32.000 straatlantaarns in Enschede vervangen zijn. Momenteel is de helft van de openbare verlichting al omgebouwd naar LED. De andere helft moet nog worden vervangen. Die tweede helft wordt dan gelijk op het slimme lichtsysteem aangesloten. Van eind mei tot 1 oktober wordt het systeem getest aan de Parkweg en de Laaressingel. De gemeente verwacht met de overgang een energiebesparing van 50 procent. Die halvering wordt overigens alleen bereikt door de overstap op LED. Het slimme systeem zorgt voor een aanvullende 20 procent verlaging.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.