Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

De gebruikers zijn er nog niet, maar aanvraag voor parkeergarage op Kennispark in Enschede is binnen

20240524 HMO impressie parkeergarage Kennispark Twente
De parkeergarage van HMO komt op de hoek van het Capitool en de Institutenweg.
Beeld: Herstructureringsmaatschappij Overijssel

De Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) heeft bij de gemeente Enschede een aanvraag gedaan voor een parkeergarage aan het Capitool. Met het vier verdiepingen tellende parkeergebouw wordt alvast rekening gehouden met de gewenste toekomstige ontwikkelingen op Kennispark Twente, het bedrijventerrein dat voorheen bekend stond als het Business & Science Park. Het is de eerste van twee parkeergarages die in het gebied moeten komen.

Het hele gebied tussen grofweg de Grolsch Veste en de campus van de Universiteit Twente wordt Kennispark Twente genoemd. Het is een van de belangrijkste ontwikkellocaties van Enschede. Met de komst van nieuwe techbedrijven, laboratoria en (studenten)woningen proberen de UT en de gemeente het gebied een impuls te geven als banenmotor van de stad. De eerste stap is het creëren van meer samenhang tussen de campus en het bedrijventerrein.

Ontwikkelingen op het Kennispark

Vorig jaar is er al begonnen met de realisatie van een veilige voetgangersoversteekplaats aan de Hengelosestraat. En op dit moment wordt er hard gewerkt aan het verbeteren de openbare ruimte op het voormalige Business & Science Park. Behalve de gemeente Enschede en de UT zijn er ook andere partijen druk met de ontwikkeling in het gebied. Bijvoorbeeld de HMO, een door de provincie Overijssel opgerichte gebiedsontwikkelaar die zich richt op het toekomstbestendig maken van (verouderde) bedrijvenparken.

2023 03 15 Marike Bezema nieuwe directeur Kennispark Twente
Lees ook
Opvallend: directeur Kennispark Twente kondigt al na paar maanden vertrek aan

De HMO wil een bestaande kantoorpanden op het Kennispark transformeren tot een verzamelgebouw voor technische bedrijven, maar heeft ook plannen voor een zogeheten 'Techbank'. Die wordt gebouwd met de 'bouwstenen' van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam die enkele jaren geleden is afgebroken. Dit wordt ook wel circulair bouwen genoemd.

Circulaire parkeergarage

Om de werknemers van die toekomstige bedrijven een parkeerplek te kunnen bieden, zonder dat daarvoor al te veel openbare ruimte wordt ingeleverd, is een garage nodig. Die wordt op de hoek van het Capitool en de Institutenweg gebouwd. Net als de toekomstige Techbank is de parkeergarage circulair, wat dus betekent dat het gebouw later afgebroken en herbouwd kan worden. Inclusief de begane grond telt de garage straks vijf parkeerlagen. Er komen 334 parkeerplaatsen, waarvoor er 20 voor elektrische auto's zijn bedoeld. Ook komt er een fietsenstalling.

Omdat de ontwikkeling van een parkeergarage op de nu nog onbebouwde kavel niet in het bestemmingsplan past, moet de gemeenteraad nog wel een goedkeuring afgeven. Overigens is het project van HMO niet de enige parkeergarage die voorzien is op het Kennispark. De gemeente Enschede heeft zelf een kavel langs de Hengelosestraat gereserveerd om een parkeergarage te bouwen. Die moet plek bieden voor de toekomstige werknemers van kantoren en laboratoria die daar worden ontwikkeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.