Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Ronde van Wierden keert na vijftien jaar terug: Twentse wielerhelden geëerd

Wierden staat deze zaterdag in het teken van wielrennen. Het centrum is omgetoverd tot één groot parcours waar jong en oud het tegen elkaar opnemen. De Ronde van Wierden werd vijftien jaar geleden voor het laatst gereden en keert vandaag terug onder de naam 'GP van Jos Lammertink' als onderdeel van de VIRO Criterium Cup Twente.

De GP van Jos Lammertink, of die oude vertrouwde Ronde van Wierden, is vandaag ook een eerbetoon aan Annefleur Kalvenhaar. Zij overleed in 2014 aan de verwondingen die zij opliep door een val tijdens een wereldbekerwedstrijd mountainbiken. “De familie is aanwezig. Haar vader zit in de organisatie en haar broer mag het startschot geven”, vertelt organisator Henriëtte Vos. “Het is mooi om haar hier te eren.”

GP van Jos Lammertink

Over die nieuwe naam, ‘De GP van Jos Lammertink’, zegt Vos: “Jos is altijd een zeer talentvolle wielrenner geweest. Hij won onder zijn bijnaam ‘De Reus van Wierden’ onder meer twee etappes in de Ronde van Spanje. Hij is een begrip in Wierden en omstreken, eigenlijk in heel Nederland.”

“We willen zijn naam eren”

In 2003 kreeg De Reus uit Wierden symptomen van inclusion body-myositis (IBM), een ernstige, progressieve spierziekte die leidt tot aantasting, verzwakking en uitval van spieren. Door zijn ziekte zit hij al jaren in een rolstoel en wordt het steeds lastiger om wielerkoersen bij te wonen. "Wij willen zijn naam eren”, zegt de organisator.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.