Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jeanet uit Tubbergen probeert met olijfolie toekomst op te bouwen voor vluchtelingen op Lesbos

Jeanet Versteeg 1
Samen met Katerina Koveiou en Nikos Katsouris probeert Jeanet Versteeg ook in Nederland een markt te creëren voor de olijfolie, die met vluchtelingen op Lesbos wordt geproduceerd.
Beeld: Redactie Twente FM

Inmiddels alweer 10 jaar zetten Katerina Koveiou en Nikos Katsouris zich op het Griekse eiland Lesbos met ziel en zaligheid in om vluchtelingen een menswaardig bestaan te bieden. Nu zijn ze even in ons land om hun ervaringen te delen en de olijfolie, die ze samen met vluchtelingen produceren, te promoten. Hun promotietour begon deze week in Tubbergen, ten huize van Jeanet Versteeg, die de afgelopen jaren als vrijwilliger op Lesbos haar steentje bijdroeg aan de projecten van de stichting Home for All.

‘Overspoeld’ door vluchtelingen

Het verhaal van Katerina en Nikos is indrukwekkend. Nikos was visser en runde samen met Katerina een restaurant toen vanaf 2014 het eiland Lesbos bijna letterlijk werd ‘overspoeld’ door vluchtelingen. Terwijl Nikos rondreed met z’n truck om vis te verkopen op het eiland, zag hij met eigen ogen hoe dag na dag de bootjes met vluchtelingen op het strand aankwamen. Vluchtelingen, die werden ondergebracht in een inderhaast ingericht kamp op de voormalige legerbasis Moria.

Roer radicaal om

Nikos wordt zo geraakt door de aanblik van een boot met voornamelijk kinderen – angstig, hongerig, verkleumd – dat hij besluit het roer in z’n leven radicaal om te gooien. In navolging van wat Jezus tegen apostel Petrus zei, wil Nikos niet langer vis gaan vangen, maar mensen. Samen met Katerina en hulp van de lokale bevolking probeert hij vanuit hun restaurant iets te doen aan de mensonterende omstandigheden in het inmiddels overvolle vluchtelingenkamp.

Lees verder onder de afbeelding.


Olijfolie Home for All
Nikos Katsouris (rechts) bezig met de verwerking van de olijfolie, die moet helpen een toekomst op te bouwen voor vluchtelingen op Lesbos.
Beeld: Home for All

Druppel op gloeiende plaat

In eerste instantie delen ze in het kamp voedsel uit dat in hun restaurant is bereid. Dat blijkt al gauw een druppel op een gloeiende plaat; vluchtelingen staan er letterlijk voor in de rij. Voor Katerina en Nikos aanleiding om het over een andere boeg te gooien. Met hulp van vrijwilligers en donaties van internationale organisaties en bedrijven worden vluchtelingen naar het restaurant gebracht, waar ze een gratis maaltijd krijgen voorgeschoteld.

‘Ontsnappen aan het kamp’

Als Jeanet Versteeg in 2016 voor het eerst met een groep vrijwilligers uit Nederland en elders uit de wereld naar Lesbos gaat om in het vluchtelingenkamp aan het werk te gaan, ontmoet ze ook Katerina en Nikos. Ze ontdekt dat hun werkwijze om vluchtelingen te helpen veel effectiever is dan de hulp van de vele vrijwilligers in het kamp. “Ze helpen mensen te ontsnappen aan de mensonterende omstandigheden in het kamp.” Als Jeanet het jaar daarop terug gaat, sluit ze zich aan bij de stichting Home for All van Katerina en Nikos.

‘Mensen een toekomst geven’

De hulp van deze stichting aan vluchtelingen beperkt zich inmiddels al lang niet meer tot het verstrekken van gratis maaltijden. Katerina: “Mensen hebben meer nodig dan alleen eten. Ze moeten weer een doel in het leven krijgen. Deze vluchtelingen vragen niet veel. Ze willen alleen een normaal leven. Wij willen ze een toekomst geven.” Omdat werk en een eigen inkomen essentieel zijn voor een ‘normaal’ leven, heeft de stichting op een stuk grond olijfbomen en fruitbomen geplant, waarvan vluchtelingen letterlijk en figuurlijk de ‘vruchten’ moeten gaan plukken.

Sociaal ondernemerschap

Inmiddels kunnen Katerina en Nikos met de eerste flessen olijfolie ‘de boer’ op, om te proberen internationaal een markt te creëren voor dit unieke product van ‘sociaal ondernemerschap’. Nikos: “Wij denken dat het beter is om deze olijfolie te kopen dan zomaar geld te doneren. Voor een vluchteling is een baan de enige manier om hier te blijven en een toekomst op te bouwen. Wij bieden ze het gereedschap om een eigen leven te leiden.”

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

Meer informatie over de stichting Home for All is te vinden op de site homeforall.eu. Daar kan de olijfolie via een webshop worden besteld. In Twente kan men daarvoor ook terecht bij Jeanet Versteeg: [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.