Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Zorgen om Co-Med, noodplan klaar als grootste huisartsenpraktijk van Enschede omvalt

20240529 Gezondheidshoes Van Deinselaan Enschede
Co-Med is gevestigd in het Gezondheidshoes aan de J.J. van Deinselaan, waar ook andere huisartsen en een apotheek zijn gevestigd.
Beeld: GoogleMaps

Nu diverse schuldeisers het faillissement hebben aangevraagd van huisartsenorganisatie Co-Med, rijzen in Enschede de zorgen. De commerciële praktijk is de grootste van de stad, waar bijna 9.000 inwoners zijn aangesloten. Als aankomende dinsdag het faillissement zou worden uitgesproken, zitten deze mensen ineens zonder huisarts. Om dat te voorkomen - voor wat betreft spoedzorg - denken zorgverzekeraars, de gemeente Enschede en huisartsenorganisatie THOON achter de schermen over een noodplan. Al denkt zorgwethouder Harmjan Vedder niet dat het zover zal komen.

Het reilen en zeilen bij Co-Med is al vaker onderwerp van gesprek geweest in het (landelijke) nieuws. Veelgehoorde kritiek is dat er veel wordt gewerkt met waarnemend huisartsen en met digitale consulten (beeldbellen). Voor de organisatie is het een manier om efficiënter te werken. In het hele land zijn 50.000 patiënten aangesloten bij dertien praktijken. Co-Med nam vorig jaar voor de derde keer een particuliere praktijk in Enschede over. De 8.800 patiënten in Enschede zijn allemaal ondergebracht bij de praktijk in het Gezondheidshoes aan de J.J. van Deinselaan op het Hogeland.

Callcenter failliet

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de landelijke huisartsenketen een zogeheten aanwijzing gegeven omdat er 'ernstige tekortkomingen' waren in de bereikbaarheid. Uit onderzoek van de inspectie is gebleken dat niet alle praktijken in geval van spoed binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Ook voor reguliere niet-spoedeisende medische vragen zijn de praktijken niet altijd goed telefonisch bereikbaar. Sinds februari moet Co-Med maandelijks aan de IGJ rapporteren en verbetering laten zien.

“Houdt u er maar rekening mee dat we op alles voorbereid zijn. Ook op het vooralsnog onwaarschijnlijke scenario dat Co-Med op korte termijn omvalt. Want de signalen die wij hebben is dat ze gewoon doorgaan met die praktijk”

Vorige maand is een zusteronderneming van Co-Med Zorg failliet verklaard. Het gaat om het zogeheten PCC Tele-Services. De gedachte was dat PCC een groot deel van het telefoonverkeer van huisartsenpraktijken in het hele land zou verzorgen, als centraal callcenter. Maar dat lukte niet; de enige klant bleef Co-Med zelf. In een faillissementsverslag wordt de totale schuld van het callcenter, dat louter met zzp'ers werkte, op 1,6 miljoen euro geschat. Meer dan de helft daarvan is een schuld aan zusterbedrijf Co-Med Zorg.

Co-Med betwist vordering

Aanstaande dinsdag dient er een zaak bij de rechtbank in Maastricht. Diverse schuldeisers, waaronder zorgdetacheerder Care About, hebben het faillissement van Co-Med aangevraagd. In een verklaring op haar eigen website zegt de organisatie over publicaties hierover dat het zou 'sieren het oordeel van de rechter op 4 juni af te wachten in plaats van deze trial by media'. Co-Med zegt namelijk te betwisten dat Care About een vordering op haar heeft.

icon_main_info_white_glyph

Wethouder: 'Geen signalen van faillissement'

Hoewel de gemeente niet de hoofdverantwoordelijke is als het om huisartsenzorg gaat, is zorgwethouder Harmjan Vedder nauw bij het onderwerp betrokken. Ook bij de situatie bij Co-Med, zei hij deze week in een commissievergadering toen BBE-raadslid Ben Sanders hem daarnaar vroeg. "Houdt u er maar rekening mee dat we op alles voorbereid zijn", aldus Vedder. "Ook op het vooralsnog onwaarschijnlijke scenario dat Co-Med op korte termijn omvalt. Want de signalen die wij hebben is dat ze gewoon doorgaan met die praktijk, dus dat we geen zorgen hoeven te hebben. Tegelijkertijd hebben we die wel en zijn we er ook op voorbereid."

In eerdere verklaringen zei Co-Med over het faillissement van het callcenter dat het 'geheel los opereerde van Co-Med Zorg BV (die financieel gezond is)'. Wat betreft de tik op de vingers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd stelt de organisatie 'al het mogelijke in het werk om de zorg en de bereikbaarheid op haar dertien huisartsenlocaties in Nederland te optimaliseren'.

Huisartsen vertrokken

Bij Co-Med Enschede vertrekken afgelopen tijd en binnenkort meerdere huisartsen. Het gaat onder andere om Bettine van Steenis, de eerste Enschedese huisarts die haar praktijk bij Co-Med onderbracht en recent is vertrokken. Patiënten zijn daarvan niet op de hoogte gebracht. Op de website van de praktijk staat dat er op dit moment drie waarnemend huisartsen, een basisarts en een verpleegkundig specialist actief zijn.

'Het klopt dat enkele huisartsen de praktijk hebben verlaten, en daar waren we van op de hoogte', meldt Co-Med. 'We hebben daarop geschakeld om te zorgen dat de bezetting op orde blijft, en we de zorg kunnen blijven leveren zoals u van ons gewend bent. Wij willen u op het hart drukken dat u gewoon in de praktijk terecht kunt: onze zorgverleners staan voor u klaar.'

Noodscenario ligt al klaar

Intussen zijn er in Enschede wel zorgen over het aangevraagde faillissement en de rechtszaak van aankomende dinsdag. In principe nemen de zorgverzekeraars (in deze regio ligt het voortouw bij Menzis) dan hun verantwoordelijkheid. Een woordvoerster van Menzis wil daarover niet veel kwijt, maar laat weten dat er een 'noodplan' ligt voor de 8.800 Enschedeërs die afhankelijk zijn van de huisartsenzorg van Co-Med.

“a, we hebben een scenario uitgewerkt met Menzis, maar het is nu te voorbarig en nog niet aan de orde om daar iets over te zeggen”

​Dat plan is opgesteld in samenwerking met SHT-THOON, een onderneming van en voor huisartsen in Twente en omstreken die is ontstaan uit een fusie tussen Spoedzorg Huisartsen Twente en de Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland. "Ja, we hebben een scenario uitgewerkt met Menzis, maar het is nu te voorbarig en nog niet aan de orde om daar iets over te zeggen", verklaart een woordvoerder van SHT-THOON. Ze wijst op het feit dat het weliswaar om een dreigend faillissement gaat, maar dat dat nog niet door de rechter is uitgesproken. "Als het zover komt dat ons plan in werking treedt, dan komen we met uitleg."

Focus op spoedzorg

Voorzitter Marieke Nijhof van de Huisartsenzorg Twente leeft tussen hoop en vrees. "Het lijkt erop dat het goed komt met Co-Med", spreekt ze uit. Maar in haar woorden is vooral te horen dat ze dat hoopt, want als het faillissement wordt uitgesproken ‘hebben we een levensgroot probleem waar alle Enschedeërs last van krijgen’.

Lees ook
Huisartsentekort: 4000 Enschedeërs hebben geen huisarts

De huisartsen spreken nadrukkelijk mee met Menzis en SHT THOON, ‘want THOON is van ons’. Mocht het zwartste scenario werkelijkheid worden dan hebben 8800 Enschedese patiënten van de één op andere dag geen huisarts meer. De reguliere huisartsen willen in dat geval organiseren dat in elk geval de spoedzorg geregeld is en dat ze daarvoor de handen op elkaar krijgen van de collega’s in misschien wel de hele regio. "Het houdt dan in dat we als huisartsen keuzes moeten maken. Wat is noodzakelijk en wat niet?"

icon_main_info_white_glyph

Nu al overvol

Marieke Nijhof wijst ook op de problemen die de huisartsen nu al hebben. De praktijken in Enschede zitten al overvol: “Het gaat al over het maximum heen, elke dag kloppen mensen zonder huisarts aan de deur van de praktijk.” Als de grootste huisartsenpraktijk omvalt, wordt het probleem richting zomer alleen nog maar groter, want dan zijn vanwege de vakanties al minder artsen beschikbaar. Het is daarom dat ze hoopt dat het met het dreigende faillissement van Co-Med wel losloopt. Want op het vooruitzicht dat er een stormloop losbarst op de huisartsenpraktijken in Enschede zit niemand te wachten. De gemeente Enschede werkt overigens aan een plan van aanpak voor het huisartsentekort in de stad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.