Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ophef over ‘tabaksdeal’ Oldenzaalse supermarkt in de kiem gesmoord

Ome Toon
Als kiosk Ome Toon is verhuisd naar Jumbo Kuipers, kan er volgens wethouder Christenhusz – samen met de WBO – gekeken worden naar een eventuele woonbestemming op die plek.
Beeld: Redactie Twente FM

Nog voor er (opnieuw) ophef kon ontstaan over het beoogde parkeerterrein voor supermarkt Jumbo Kuipers in Oldenzaal, werd deze woensdagavond tijdens de raadsvergadering in de kiem gesmoord. De suggestie van de WG-fractie tijdens het Vragenuurtje dat er mogelijk sprake was van ‘handjeklap’ bij het plaatsen van een mobiel verkooppunt voor tabakswaren op die plek, werd – nota bene door de ‘eigen’ wethouder - resoluut van tafel geveegd.

Kritische vragen over ‘deal’

Voor fractievoorzitter Petra Oude Engberink was het verlenen van een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een portacabin als tijdelijk verkooppunt voor kiosk Ome Toon aanleiding een aantal kritische vragen te stellen. Zo vroeg ze zich af, of er hier geen sprake is van een ‘deal’ tussen twee ondernemers, die er in voorziet dat de supermarkt op termijn blijft beschikken over een verkooppunt voor tabakswaren.

Niet zo verwonderlijk

Dat de WG hintte op een deal is niet zo verwonderlijk, omdat de supermarkt vanaf 1 juli geen sigaretten, shag en andere rookwaar meer mag verkopen. En Tonnie Stinenbosch met zijn kiosk Ome Toon, nu nog gevestigd aan de Spoorstraat, voor een periode van maximaal 2 jaar mag verkassen naar het terrein waar 36 parkeerplaatsen moeten komen. Om uiteindelijk met z’n nering definitief te worden ondergebracht in een woning naast de ingang van de supermarkt.

Waarom die enorme haast?

Vanwaar die enorme haast om de omgevingsvergunning te verlenen voor een tijdelijk verkooppunt, zo wilde Oude Engberink weten. Maar ook, waarom juist die plek? Een plek die beladen is omdat er 4 sociale huurwoningen moesten worden gesloopt om de aanleg van 36 parkeerplaatsen voor Jumbo Kuipers mogelijk te maken. En, tenslotte, betekent het inrichten van een verkooppunt van tabakswaren naast de ingang feitelijk niet een uitbreiding van de supermarkt? Terwijl politiek en bestuur het er over eens zijn dat de ‘grenzen van de groei’ wel zijn bereikt.

Vragenvuur ‘ontmanteld’

Wethouder (en partijgenoot) Rob Christenhusz ‘ontmantelde’ de afgevuurde vragen stuk voor stuk. Nee, van enorme haast is geen sprake. Er is ook overleg geweest met omwonenden, laatstelijk nog op 25 april, waarbij volgens hem geen bezwaren naar voren kwamen tegen het plaatsen van de portacabin. Het tijdelijke verkooppunt vlak bij de supermarkt neerzetten zou volgens hem ‘praktisch onhandig’ zijn tijdens de verbouwing die op stapel staat. Van uitbreiding van de supermarkt is naar zijn zeggen absoluut geen sprake. “Het vloeroppervlak blijft hetzelfde. Het gaat om een shop in een shop.”

‘Tenenkrommend en ongepast’

Bij de VVD-fractie schoten de vragen van de WG-fractie volledig in het verkeerde keelgat. Dat had vooral te maken met de toonzetting. Petra Oude Engberink zette de eigenaar van de supermarkt neer als een ‘rupsje nooit genoeg’. Voor fractievoorzitter Edgar Visscher aanleiding om flink uit te halen naar de WG. Hij noemde deze typering voor een ondernemer die naar zijn zeggen zoveel heeft betekend voor Oldenzaal ‘tenenkrommend’ en ‘ongepast’.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.