Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wildbeheer West Twente verleent medewerking aan onderzoek Tekenencefalitisvirus

De Wildbeheereenheid (WBE) West-Twente, een samenwerkingsverband van jagers in centraal Overijssel, ondersteunt een nieuw onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht. Dit onderzoek richt zich op het tekenencefalitisvirus, een zoönose die hersen(vlies)ontsteking veroorzaakt en door teken wordt overgedragen.

WBE West-Twente heeft haar leden gevraagd om bloedmonsters van reeën te verzamelen. Deze monsters worden geanalyseerd op antistoffen tegen het tekenencefalitisvirus. Reeën ontwikkelen deze antistoffen nadat ze door besmette teken zijn gebeten. Dit onderzoek helpt vaststellen waar het virus zich in Nederland verspreidt. Deze informatie is cruciaal voor het actualiseren van beleidsmaatregelen en voorlichtingscampagnes over tekenencefalitis.

Het onderzoek, gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zal ook gebruik maken van bloedmonsters van verkeersslachtoffers. WBE West-Twente heeft haar volledige medewerking toegezegd en jagers voorzien van de benodigde instructies en bemonsteringsmateriaal.

Audiofragment
Onderzoek naar tekenencefalitisvirus | Jan Kreijkers
De Wildbeheereenheid "West-Twente" verleent haar medewerking aan een onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) naar het voorkomen van het tekenencefalitisvirus. Dit virus, overgebracht door teken, is soms te vinden in reeën.
Still inger
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.