Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeër Christian zingt zijn eerste dialectnummer in finale Twents Songfestival: ‘Finkers heeft mij geholpen’

Christian Kuitert Zanger
Beeld: Jurriaan Freutel

“Taal in muziek is voor mij heel belangrijk”, vertelt Enschedese zanger Christian Kuitert (30). Op 7 juli staat hij met zijn eerste Twentse nummer in de finale van het Twents Songfestival. Hij schittert met ‘Iej zollen miej toch nich verstoan’ op het podium in het Openluchttheater Ootmarsum.

In zijn vroege tienerjaren ontstaat Christians liefde voor muziek. Die liefde komt in sneltreinvaart als hij begint te luisteren naar artiesten als Johnny Cash en Bob Dylan. “Op mijn gitaar probeerde ik ze dan na te doen”, legt de geboren Enschedeër uit.

Trillende beentjes

In zijn tienerjaren mag Christian op school zijn passie uiten. “Tijdens de muziekles hadden we wel eens optredens”, vertelt Kuitert. Op de middelbare school geeft Kuitert het startschot aan zijn muziekcarrière. “Met trillende beentjes was dat denk ik ook mijn allereerste optreden.”

Mooie uitdaging

Hoewel Christian een uitgebreid repertoire heeft, is Twents niet iets wat hij vaker gezongen heeft. Voor het Streektaalfestival Plat Gespold is hij een Twents nummer gaan schrijven. “Ik vond het een mooie uitdaging om in het Twents te gaan zingen”, legt hij uit. “Het is een taal die jammer genoeg steeds minder gesproken wordt. Ik ben gewoon gaan schrijven op de manier hoe ik Twents schrijf.”

“Ik heb Herman Finkers een mailtje gestuurd”

Zeker van zijn zaak was Christian niet: “Ik moet mijn nummer natuurlijk wel laten nakijken door iemand die er echt verstand van heeft.” Het was voor hem wel duidelijk wie dat zou moeten zijn. “Wie ken ik die Twents spreekt en ook nog zingt? Herman Finkers natuurlijk! Ik heb hem gewoon een mailtje gestuurd en gekeken of hij zou reageren.”

Twentse uitspraak

De vraag om hulp werd met open armen door Finkers ontvangen. “Hij heeft mij geholpen met iedere zin, zowel grammaticaal als uitspraak”, glundert Christian. “Dat was echt superaardig van hem.” Na wat aanpassingen ontstond zijn eerste Twentse nummer: ‘Iej zollen miej toch nich verstoan.’

Dubbele betekenis

Het nummer gaat over de enorme generatiekloof. “Een opa die vertelt over vroeger. Hij kan er veel over kwijt, maar de jonge generatie zal hem toch niet begrijpen”, legt Christian uit. Maar het nummer heeft nog een betekenis. “Ook op het gebied van de Twentse taal zullen ze hem nich verstoan. Aan de andere kant: er zijn ook veel dingen wel hetzelfde in die twee generaties.”

Twents Songfestival

“Aan het eind van een optreden van mij in het Vestzaktheater wilde ik als toetje toch even mijn Twentse nummer spelen”, aldus de zanger. “Na mijn optreden sprak iemand mij aan en zei dat ik met het Twents Songfestival mee moest doen.” En met resultaat. De geboren Enschedeër staat op 7 juli met zijn nummer ‘Iej zollen miej toch nich verstoan’ in de finale van de zangwedstrijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.