Verkeer
Stuur appje
Zoek

Universiteit Twente wil banden met Israël niet verbreken

Rtvoost
Beeld: RTV Oost

De Universiteit Twente is niet van plan om de samenwerking met Israëlische instellingen stop te zetten. In een open brief in Trouw schrijft rector magnificus Tom Veldkamp dat de universiteit niet ingaat op de eis van actievoerende studenten.

Verbreek de banden met Israël vanwege de oorlog in Gaza. Dat is de eis van groepen studenten en andere actievoerders die op universiteiten door heel Nederland actievoeren. Ook op de Universiteit Twente werden de afgelopen weken meerdere protesten gehouden.

Academische vrijheid

UT-rector Veldkamp vindt het te ver gaan om Israël te boycotten. "Wij zullen nooit banden met een heel land verbreken, tenzij de Rijksoverheid ons dit dwingend oplegt", schrijft hij in de brief, die is opgesteld met veertien rectoren van andere Nederlandse universiteiten.

De universiteiten doen een beroep op hun academische vrijheid. "De vrijheid om te kunnen onderzoeken, na te denken en te debatteren, ook als dat schuurt met onze en andermans diepste overtuigingen."

Ruimte voor alle visies

De rectoren willen dat alle visies rondom een conflict de ruimte moeten krijgen. Een boycot van Israël zou die vrijheid schenden. "Wij vinden het belangrijk kritische Israëlische wetenschappers niet te isoleren, net zo goed als wij er sterk aan hechten onze Palestijnse collega’s te steunen."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.