Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede heeft vanaf nu een huisartsenpraktijk voor inwoners zonder huisarts

Stethoscope 5224534 1280
Foto ter illustratie
Beeld: Pixabay

Stel je hebt geen eigen huisarts, maar je hebt wel met spoed huisartsenzorg nodig. In Enschede dreigt zo'n situatie voor enkele duizenden inwoners te kunnen ontstaan. Met hulp en steun van alle huisartsen in Twente is daar nu een oplossing voor gevonden. In de huisartsenpost van het Medisch Spectrum Twente is vanaf vandaag de praktijk THOEN geopend, voor mensen met een zorgvraag die niet kan wachten tot morgen.

Spoedzorg is zorg die eigenlijk niet kan wachten, maar waarvoor je nog geen ambulance hoeft te bellen. Met name in Enschede wonen veel mensen zonder vaste huisarts. Als zij spoedzorg nodig hebben, moeten zij vaak moeite doen om een afspraak te maken bij een huisarts die nog ruimte heeft. Met de opening van de praktijk THOEN is er een vast aanspreekpunt.

Hulp van huisartsen

De opening van de huisartsenspoedpraktijk is een initiatief van de regionale huisartsenorganisatie SHT-THOON en Menzis, de 'leidende' zorgverzekeraar in deze regio. "We zien dat ook als onze verantwoordelijkheid", aldus regiomanager Foke Dijkstra van Menzis. "Het is een oplossing voor de inwoners zonder huisarts en het draagt bij aan het vergroten van het werkplezier van de huisartsen."

Lees ook
Huisartsentekort: 4000 Enschedeërs hebben geen huisarts

Volgens Marinka Hamstra, huisarts in Hengelo en voorzitter van SHT-THOON is de nieuwe praktijk mogelijk, omdat huisartsen in heel Twente het initiatief omarmen. "Alleen door samen onze schouders eronder te zetten kunnen we toegang tot huisartsenzorg voor alle inwoners van Enschede mogelijk maken.

Doorverwijzing

Huisartsen uit heel Twente kunnen zich inschrijven voor diensten in de spoedpraktijk. Ze kunnen ook aangeven of ze nog ruimte hebben in hun eigen praktijk voor doorverwijzingen. Wanneer een inwoner zonder huisarts belt met de praktijk THOEN, beoordeelt een assistente welke zorg er nodig is. Indien het gaat om spoedzorg wordt er een afspraak gemaakt bij THOEN of een praktijk in de omgeving. Dat kan - als de gezondheidssituatie het toelaat - ook in een andere gemeente zijn.

Het is de bedoeling dat THOEN uitgroeit tot een volwaardige praktijk waar patiënten zonder huisarts zich ook daadwerkelijk kunnen inschrijven. De praktijk heeft al een eigen website en is van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur te bereiken via het telefoonnummer 053 - 430 86 55.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.