Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraden beslissen over locaties zonnepanelen langs A35 en N35

De komende weken zullen de gemeenteraden van Enschede, Hengelo, Borne, Wierden en andere relevante partners de beoogde locaties en randvoorwaarden voor zonnepanelen langs de A35, N35 en een deel van de A1 bespreken. Het project, genaamd de Duurzaamheidsroute A35, heeft als doel energie op te wekken voor zo’n 25.000 tot 35.000 huishoudens in Twente.


Uit eerdere participatietrajecten in 2021 bleek dat veel inwoners de opwekking van duurzame energie langs rijkswegen als een acceptabele oplossing zien. In 2023 werd de omgeving opnieuw betrokken bij de plannen, en deze inbreng is meegenomen bij het formuleren van de huidige randvoorwaarden en locatiekeuzes. Een webinar op 29 februari 2024 gaf meer inzicht in hoe deze inbreng verwerkt is.


Het initiatief komt voort uit een onderzoek door Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In samenwerking met gemeenten en netbeheerder Enexis heeft dit geleid tot een concreet voorstel van de provincie Overijssel.


Op basis van de reacties uit de gemeenteraden kan het voorstel nog worden aangepast. In het najaar volgt een ontwerp-besluit waarop belanghebbenden kunnen reageren. Het definitieve voorstel wordt begin 2025 voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel, waarna een ontwikkelaar kan worden gezocht om het project te realiseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.