Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Vroeger gaf Huub Ruel les in het Engels 'oaver 'n poal', thuisgekomen in Twente zingt hij in z'n moerstaal

Lattropse Huub Ruel doet mee aan Twents Songfestival
Huub Ruel zong vroeger in het Engels, maar heeft gemerkt dat zingen in z'n moederstaal makkelijker is. Op 7 juli staat hij in de finale van het Twents Songfestival.
Beeld: Huub Ruel

Huub Ruel is één van de finalisten van het Twents Songfestival. De geboren en getogen Latropper doet mee met het liedje ‘Ak oe no bie mie had’. Voor Ruel is dat bijzonder, aangezien hij helemaal nog niet zo lang in het Twents zingt. Hij reisde de hele wereld af als docent en speelde daarbij wel gitaar, maar zong voornamelijk in het Engels.

De muzikant heeft sinds een half jaar zijn roots omarmd: “Ik merkte dat het wat makkelijker was om in mijn moedertaal te spreken en te zingen. Niet in het Engels dus, maar in het Nederlands en nog liever in het Twents.”

Huub Ruel laat horen hoe dat klinkt op 7 juli tijdens de finale van het Twents Songfestival in Ootmarsum.

Buitenland

De zingende inwoner van Enschede heeft jaren in het buitenland gewerkt als docent. In onder meer Koeweit, Libanon, Hongarije en Suriname. Hij gaf daar les in economie op universiteiten en hogescholen. Toch hunkerde Ruel naar zijn vertrouwde geboortestreek. "Als ik hier in Twente ben dan is dat toch een soort van thuiskomen." Tegenwoordig komt hij een stuk makkelijker thuis: hij geeft les aan de UT.

Ruel doet mee met het Twents Songfestival, omdat hij graag in dialect wil zingen en dit een uitgelezen kans vindt. "Ik dacht, ik stuur een nummer in en zie wel wat er gebeurt. Dat ik uitgekozen werd voor de finale is heel bijzonder."

Ak oe no bie mie had

Het nummer 'Ak oe no bie mie had' schreef de Tukker toen hij thuis was in 'zijn' Twente. "Ik begon te spelen en toen kwam deze tekst tot me. Mijn vrouw vond het heel erg mooi. Daarna dacht ik: 'Ik breng het uit'. Nu zou ik niets anders meer willen dan in het Twents zingen."

20240118 Huub Ruel HJRM Ernst Bergboer
Lees ook
Singer-songwriter Huub woonde overal, maar komt thuis in ’t Twents: ‘Ik raakte direct de juiste snaar’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.