Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Week van de Gezonde Jeugd: 'Het gaat om meer dan alleen gewicht'

Ieder kind moet gezond kunnen opgroeien. Om het belang van een gezonde leefomgeving onder de aandacht te brengen is het van 10 tot en met 15 juni de Week van de Gezonde Jeugd. "Bewustwording begint al bij de jongste jeugd. Als je vroeg begint met gezonde voeding, dan is het voor een kind ook normaal om gezonde voeding te krijgen," zegt Else de Feber, JOGG-regisseur bij Wijkracht.

Gezonde jeugd en gezonde toekomst

JOGG is de afkorting van 'Jongeren op Gezond Gewicht'. Het is een landelijke aanpak om de leefomgeving van kinderen van 0 tot en met 23 jaar structureel gezonder te maken. "We richten ons op alle kinderen en geven aandacht aan voeding, beweging, slapen en water drinken."

Keuzes maken

Jong geleerd is oud gedaan, maar volgens De Feber kun je op elke leeftijd beginnen om stapjes te zetten. Het gaat om het creëren van 'een stukje bewustwording van de keuzes die kinderen en jongeren hebben'.

De omgeving speelt daarin een belangrijke rol en kan bijdragen aan verandering: "Het maakt een groot verschil als in een sportkantine op zaterdag na de wedstrijd alleen maar een grote zak snoep ligt of dat kinderen de keuze hebben uit kleine zakjes snoep, een liga en een banaan."

20240604 else de feber wijkracht waterkan binnen kantine
JOGG-regisseur Else de Feber met waterkannen die ze woensdag heeft uitgedeeld in het Ouder & Kind Café van Humanitas.
Beeld: Wijkracht

Advies

De JOGG-regisseur helpt verenigingen of sportkantines ook om te kijken op welke manier voeding wordt aangeboden. "Energiedrankjes die op ooghoogte staan, kunnen beter hoger in de schappen. Je hoeft als kantinebeheerder ook geen vijf kilo appels in te kopen. Begin met een klein zakje en kijk of het verkoopt."

“Het is een groot verschil als in een sportkantine alleen maar een grote zak snoep ligt of dat er keuze is uit een kleine zakjes snoep, een liga en een banaan.”

Kleurenstoplicht van fruit

Aandacht voor gezondheid is er tegenwoordig op alle plekken waar kinderen komen, zoals op scholen en buurthuizen. Zo is Else de Feber in de zomervakantie aanwezig bij de vakantiespelen. "Ik ga daar met kinderen op een leuke manier gezonde smoothies maken. Ook maken we een kleurenstoplicht van fruit."

Water drinken

In de Week van de Gezonde Jeugd is er veel aandacht voor water drinken. Zo heeft De Feber woensdag waterkannen overhandigd aan Marlise Maduro, coördinator bij het Ouder & Kind Café van Humanitas. Door die op tafel te zetten met bekers worden kinderen gestimuleerd om vaker water te drinken.

"Water drinken in plaats van frisdrank is een simpele manier om het lichaam gezond te houden. Dit initiatief is een stap in de goede richting om een gezonde leefomgeving voor onze jeugd te creëren."

“Als je kijkt naar tweede klassers VMBO in Hengelo, dan is 31 procent te zwaar.”

VMBO'ers

Veel jongeren zijn te dik, blijkt uit cijfers. Die aantallen moeten omlaag, vindt De Feber: "Als je kijkt naar tweedeklassers vmbo in Hengelo, dan is 31 procent te zwaar. Op de Havo is dat 13 procent in dezelfde leeftijdscategorie."

Slapen

Een gezond gewicht is belangrijk om je lekker in je vel te voelen. "Het heeft niet alleen met gezonde voeding of beweging te maken, maar ook met slapen. Als je slecht slaapt, dan kun je nog zo gezond eten, maar dan heeft dat ook effect op je gezondheid. Het gaat om het hele plaatje."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.