Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Omwonenden Hazemeijer Hengelo zijn tegen tijdelijke woningen: 'We noemen het al de Muur van Gerrits'

Omwonenden van het Hazemeijerterrein in Hengelo zetten alles op alles om te voorkomen dat er 48 tijdelijke woningen worden neergezet op de parkeerplaats langs de Tuindorpstraat. Hun grootste bezwaar is 'dat je een prachtig opgeknapt stukje Hengelo achter een muur zet'. Gerlo van der Wens is een van de vijf buren die van zich liet horen tijdens de politieke markt op 4 juni: "Je wilt dit gebied ontwikkelen, maar hiermee zet je het juist op slot."

Van der Wens, die vanuit z'n zolderraam uitkijkt op het 150 meter verderop gelegen terrein, weet waar hij het over heeft: hij werkt namelijk al meer dan 20 jaar in de ruimtelijke ontwikkeling. In een ver verleden werkte hij ook voor de gemeente Hengelo. En hij is kritisch op die gemeente en op wethouder wonen Gerard Gerrits in het bijzonder.

“We noemen het al de Muur van Gerrits. Want dat is het. De drie woonlagen ontnemen je het zicht op een prachtig stuk Hengelo's erfgoed.”

"We noemen het al de Muur van Gerrits. Want dat is het. De drie woonlagen ontnemen je het zicht op een prachtig stuk Hengelo's erfgoed. En als het nu mooie huizen zouden zijn, maar het is prefab en overduidelijk gebouwd voor de tijdelijkheid. De wethouder heeft het over 'placemaking', maar dat is het niet. Bij placemaking zorg je dat de ontwikkelingen door kunnen gaan en dat een gebied interessant blijft voor investeerders. Maar hiermee zet je het gebied juist op slot."

'Er verdwijnen 100 parkeerplekken'

Het frustreert Van der Wens en z'n buren dat op geen van de prangende vragen die ze hebben gesteld heldere antwoorden zijn gekomen. "Vragen over het verdwijnen van parkeerplekken tot de gevaren die wonen langs het spoor met zich mee kan brengen. Er verdwijnen honderd parkeerplekken, terwijl je juist extra plekken nodig zult hebben, als er 48 woningen worden neergezet. Dat betekent dat er meer geparkeerd zal worden bij ons de wijk. Ik snap niet waarom een wethouder ons niet meeneemt in z'n keuzes."

240229 tijdelijke woningen Hazemeijer terrein NW
Lees ook
Welbions en gemeente Hengelo bouwen 48 'gratis verkregen woningen' op terrein Hazemeijer

Eerder al sprak Hans de Gruil zich bij 1Twente uit tegen deze plannen. De voorzitter van de onafhankelijke Stichting Erfgoed Hengelo en gepensioneerd stedenbouwkundige is als geen ander ingevoerd als het gaat om de waarde van erfgoed: "Ik vind het doodzonde dat ze met de huidige plannen de prachtige panden van Hazemeijer aan het zicht gaan onttrekken."

icon_main_info_white_glyph

'Vaart'

De 48 modulaire woningen, die de gemeente Hengelo en wooncorporatie Welbions vorig jaar samen hebben aangeschaft, krijgen als het aan het college van B en W ligt een plekje op het Hazemeijerterrrein. De woningen konden gratis worden verkregen van het Rijksvastgoedbedrijf onder voorwaarde dat de helft (24 woningen dus) gebruikt wordt voor de huisvesting van statushouders. Belangrijke voorwaarde is dat de woningen nog voor het eind van het jaar in Hengelo geplaatst moeten zijn. Dat verklaart volgens Gerlo van der Wens waarom wethouder Gerrits 'zoveel vaart aan het proces geeft'. Dat 'gratis' houdt in dat Welbions weliswaar betaalt voor de woningen, maar dat het COA ze in tien jaar tijd terugbetaalt.

Het is volgens de bezwaarmakers ook vreemd dat er woningen, die je niet kunt aanpassen, neerzet op een plek die om maatwerk vraagt. Van der Wens: "Het is toch veel logischer om ze neer te zetten op een plek waar je na die tien jaar permanente woningen kunt neerzetten?"

Klankbordgroep

De bewoner van de Tulpstraat heeft zitting in de door Welbions in het leven geroepen klankbordgroep, maar de leden mogen alleen meedenken over de inpassing van de nieuwbouw in de omgeving: "Denk aan het groen tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw en mogelijke versiering van de blinde muren. Verder gaat onze inspraak niet. In die groep zitten behalve drie wijkbewoners ook mensen van onder meer Welbions, gemeente, gebruikers van de panden en de ontwikkelaar."

240304 oyfo hazemeijer EMILE 1 TWENTE
Lees ook
Hengelose erfgoedgoeroe Hans de Gruil: 'Waarom bouwt Hengelo die woningen niet áchter Hazemeijer?'

De bezwaarmakers gaan de komende dagen nog in gesprek met raadsleden die komende woensdag een besluit moeten nemen. "We hebben onszelf uitgenodigd bij een paar fracties om onze standpunten toe te lichten. Hopelijk krijgen we genoeg raadsleden zover om 'nee' te zeggen."

icon_main_info_white_glyph

'Er verdwijnen geen parkeerplekken'

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er geen parkeerplekken gaan verdwijnen: "Voor de medewerkers en bezoekers van instellingen en bedrijven op Hazemeijer worden op andere plekken op het terrein nieuwe parkeerplaatsen aangelegd." Daarnaast wil de woordvoerder benadrukken dat Erfgoed Hengelo een onafhankelijke stichting is: "Misschien goed om te vermelden dat de Erfgoedcommissie, een door de gemeente ingesteld orgaan dat dit soort zaken toetst, een positief advies heeft gegeven."

Bedenkingen

Je zou denken dat dat niet moeilijk moet zijn, omdat tijdens de politieke markt van 4 juni vrijwel de gehele raad al liet weten zijn bedenkingen te hebben. "Iedereen was kritisch en de meeste raadsleden liet al wel merken dit absoluut niet als beste plek voor deze woningen te zien. Maar we gaan woensdag zien wat die bedenkingen waard zijn."

  • 240617 muur van gerrits hengelo
    Zo komt het er straks uit te zien aan de Tuindorpstraat. Op de tweede foto de huidige situatie.
    Beeld: Fotobewerking Gerlo van der Wens
  • 240617 hazemeijer hengelo
    Zo komt het er straks uit te zien aan de Tuindorpstraat. Op de tweede foto de huidige situatie.
    Beeld: Gerlo van der Wens
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.