Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschedese voetbalclub CVV Achilles 100 jaar: 'We kijken hier naar elkaar om'

De Enschedese voetbalclub CVV Achilles bestaat 100 jaar en dat is drie dagen goed gevierd met festiviteiten, waaronder een receptie, een sportcafé en een jubileumboek. Voorzitter Robert Brink kwam zo'n 5 jaar geleden in het bestuur en drie jaar geleden nam hij de voorzittershamer over. Dat kwam enerzijds omdat er geen anderen waren die die klus wilden doen. "Uiteindelijk denk ik dat ik wel wat kan betekenen. Het is een mooie club met een grote historie."

CVV Achilles is van oorsprong een christelijke voetbalvereniging. De normen en waarden die daaruit voorkomen, zijn nog altijd voelbaar. "Je ziet wel dat ook binnen de vereniging die maatschappelijke tendens van de verzuiling verdwijnt die er vroeger was en dat leden minder expliciet verbonden zijn aan kerkelijke gemeenschappen. De roots hebben we daar wel liggen, maar uiteindelijk willen we een vereniging voor iedereen zijn van welke afkomst of van geloof je ook bent."

Zelf omschrijft Brink CVV Achilles als een club waar mensen zich thuis voelen. "Er is respect voor elkaar en het is niet alleen maar voetballen en dan weg naar huis. We kijken hier naar elkaar om. We zijn in zekere zin één grote familie."

“We kijken hier naar elkaar om. We zijn in zekere zin één grote familie.”

1924

Honderd jaar geleden, in 1924, lag de combinatie voetbal en geloof niet helemaal voor de hand. Het was geen sport die bij de christelijke signatuur hoorde. Een clubje jonge mannen die gek was van het spelletje wilde échter samen een balletje trappen. Daaruit is de vereniging ontstaan.

Vanuit de christelijke achtergrond speelt de voetbalvereniging niet op zondag. "Het is nog steeds één van onze principiële uitgangspunten dat we de voetbalactiviteiten niet op zondag doen. Daarmee willen we echt ruimte blijven houden voor mensen die de zondag voor God en de kerk beschikbaar willen houden."

Uitwerpselen

De club zit al sinds de jaren dertig aan de Horstlindelaan. Eerst werd er aan de overzijde op de velden gespeeld. Voetballers waren daar niet blij mee, want op deze velden liepen ook weleens schapen rond in die tijd, met als gevolg dat er vaak uitwerpselen op het veld lagen.

“Je hebt altijd de eigenheid van de eigen vereniging gehad en als je dan naar een complex moet waar je samen met andere clubs zit, dan is dat best spannend.”

Verhuizing

De Horstlindelaan voelt aan als heilige grond, toch moet de voetbalvereniging van de gemeente Enschede het huidige complex verlaten. Dat heeft de gemeenteraad bepaalt. Die wil dat er straks overal Multifunctionele Sportaccommodaties (MFSA) ontstaan, ofwel een clubgebouw waarin meerdere verenigingen en commerciële partners samenwonen. De bedoeling is dat Achilles Enschede medio 2025 (of zoveel later als nodig is) verhuist naar het nieuwe sportcluster met Victoria'28, FC Aramea en SVV'91 in Enschede-Zuid.

Identiteit

De verhuizing doet pijn. Brink vindt dat besluit nog steeds erg jammer, omdat er aan de Horstlindelaan een hoop historie ligt. "Je hebt altijd de eigenheid van de eigen vereniging gehad en als je dan naar een complex moet waar je samen met andere clubs zit, dan is dat best spannend."

De voorzitter denkt op de eerste plaat aan de leden. "Het vraagt best veel van mensen. Ook hoe we het samen moeten gaan organiseren. Waar blijft straks de eigenheid die je als club hebt? Waar doe je echt dingen samen en hoe hou je ook je identiteit vast?"

Allemaal vragen die nog beantwoordt moet worden, maar ook zaken waar de andere clubs ook mee worstelen. "Waar wij op inzetten is dat we op een plek terechtkomen waar we het goed voor elkaar hebben. Als dat zo is, dan blijven de leden ook en we trekken misschien ook wel nieuwe leden aan."

“Je hebt altijd de eigenheid van de eigen vereniging gehad en als je dan naar een complex moet waar je samen met andere clubs zit, dan is dat spannend.”

Plezier

Brink ziet de club vooral als een plek waar mensen samen veel plezier beleven en kunnen genieten van voetbal. "Toen ik hier in Enschede studeerde in 1996 heb ik hier ook gevoetbald. Ik heb heel veel plezier gehad en ook veel vriendschappen gesloten met mensen."

Jeugdafdeling

Trots is hij op de jeugdtak van de vereniging die ook succes heeft. Er wordt op hoog niveau gespeeld in de landelijke competities. "We staan op op dit moment gewoon in de top 16 van de top 500 jeugdopleidingen in Nederland."

Het succes met de jeugdafdeling is mede te danken aan een samenwerking van de club met de Prestige Footbal Academy (PFA). Samengestelde jeugdteams van de voetbalschool spelen in competities onder de vlag van Achilles. De samenwerking leidde echter tot veel commotie. Andere amateurclubs zagen het als wegkapen van talentvolle jeugdspelers.

"Ik begrijp dat iedereen het vervelend vindt als leden naar een andere vereniging gaan, maar in de commotie die is ontstaan zijn ook gewoon een aantal onterechte aannames gedaan door verenigingen. Die hebben heel weinig met ons gesproken, maar zijn uitgegaan van publicaties in de pers die niet altijd geverifieerd zijn bij ons."

“Die jongens willen heel graag samen op een hoog niveau voetballen. Die mogelijkheid kunnen we bieden binnen CVV Achilles.”

Podium

De voorzitter constateert zelf dat er grote behoefte is bij spelers voor de faciliteiten die CVV Achilles tegenwoordig aanbiedt om beter te worden. "Blijkbaar kunnen de clubs waar ze zaten dit onvoldoende bieden."

Brink betreurt de manier waarop destijds is gereageerd door andere amateurclubs. Hij zegt dat de club door de samenwerking met PFA juist een podium wil bieden aan talentvolle jongeren die sowieso al bij die voetbalschool waren aangesloten.

"Die jongens willen heel graag samen op een hoog niveau voetballen. Die mogelijkheid kunnen we bieden binnen CVV Achilles. Daar plukken we als club de vruchten van dat we heel mooi voetbal op ons complex zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.