Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Grootste huisartsenpraktijk van Enschede per direct dicht: 'Praktijk bestaat niet meer'

20240621 130345
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

"Op dit moment is onze praktijk is tot nader order gesloten." Met dat bericht op een geluidsband moeten Enschedese patiënten van Co-Med het doen als zij hun huisartsenpraktijk in het Gezondheidshoes aan de J.J. van Deinselaan bellen. In de praktijk zelf is de boodschap harder: 'Vanaf vandaag bestaat de prakijk niet meer en kunnen wij geen zorg meer leveren'. De praktijk van Co-Med is dicht, nadat zorgverzekeraars donderdag hebben besloten om het contract met de landelijke keten - en daarmee ook de betalingen - op te schorten. Patiënten die spoedzorg nodig hebben, kunnen terecht bij de nieuwe 'noodpraktijk' THOEN.

Het is verlaten in de ruimte van Co-Med in het Gezondheidshoes. Waar de apotheek en de naastgelegen huisarts Richters het druk hebben, is de 'hoek' van Co-Med deze vrijdag donker en blijven de stoelen in de wachtkamer leeg. Patiënten die toch naar de praktijk zijn gekomen moeten het doen met een A4'tje met daarop de boodschap dat de praktijk er niet meer is.

Duizenden mensen 'huisartsloos'

Zorgverzekeraars adviseren patiënten sinds donderdag om bij zorgvragen contact op te nemen bij de praktijk die in het leven is geroepen voor Enschedeërs zonder huisarts. Dat zijn er nu meer dan tienduizend; behalve de 8.800 patiënten van Co-Med waren er al enkele duizenden inwoners 'huisartsloos'. In de praktijk van THOEN, die gevestigd is bij de spoedpost van het MST aan de Beltstraat, werken alle Twentse huisartsen samen.

20240621 130448
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

De sluiting van de praktijk in Enschede is gezien de ontwikkelingen van deze week niet opvallend. Als zorgverzekeraars het contract met een keten opschorten, krijgen de huisartsen(praktijken) niet meer betaald. Een rekening voor de verleende zorg voorleggen aan de patiënt mag niet.

Menzis zoekt alternatief

Hoe het verder gaat met Co-Med, de praktijk in Enschede en de patiënten is op dit moment onduidelijk. Voor spoedzorg is er dus de noodpraktijk van THOEN (tel. 053 - 4308655). Voor de andere patiënten zoekt zorgverzekeraar Menzis nu een oplossing.

1Twente heeft Co-Med om een reactie gevraagd, maar nog niets gekregen. Patiënten van de andere in het Gezondheidshoes gevestigde huisartsenpraktijken kunnen vanzelfsprekend wel bij hun eigen dokter terecht.

Doctor 4303020 1280
Lees ook
Contract met Co-Med opgeschort, zorgverzekeraar verwijst 8800 Enschedese patiënten bij spoed naar noodpraktijk
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.