Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

PvdA en GroenLinks bundelen nu ook in Enschede de krachten: één lijst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen

Bart Peeters Weem Yara Hummels Ernst Bergboer
Fractievoorzitters Bart Peeters Weem (GroenLinks) en Yara Hümmels (PvdA) spraken zich in juli vorig jaar al uit over de onderlinge samenwerking.
Beeld: Ernst Bergboer

Het zat er aan te komen: vrijdag werd bekend dat het licht voor samenvoeging van PvdA en GroenLinks ook in Enschede op groen staat. De leden van de PvdA stemden op 19 juni in met een voorstel om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een lijst te vormen met de groenen. Eerder deze maand deden de leden van GroenLinks dat al.

Die gemeenteraadsverkiezingen zijn pas in 2026, maar beide lokale afdelingen nemen de tijd om de samenvoeging bestuurlijk en procesmatig voor te bereiden. Dat moet uiteindelijk leiden tot een gezamenlijk verkiezingsprogramma, één kandidatenlijst en een gezamenlijke gemeenteraadsfractie. De landelijke fracties namen al met een gezamenlijke lijst deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023.

Voorlopig verandert er weinig

Voor de fracties van beide partijen verandert er tot die tijd weinig. De sociaaldemocraten maken deel uit van de coalitie in Enschede, GroenLinks zit in de oppositiebankjes. Ideologisch zitten beide fracties veelal op een lijn, maar de PvdA heeft zich verbonden aan een coalitieakkoord dat daar op onderdelen van afwijkt. GroenLinks kan voluit op de trom slaan, als het om standpunten gaat. De PvdA moet wat meer laveren.

De leden van beide partijen stemden ‘vrijwel unaniem’ in met het voorstel om met een lijst de verkiezingen in te gaan. ‘Een duidelijk signaal dat beide partijen in Enschede bereid zijn om over kleine onderlinge verschillen heen te stappen’, zo schrijven beide besturen in de aankondiging van de nieuwe samenwerking.

Verschillen klein, gelijke visie op de stad

Aan de beslissingen is een periode van verkennende gesprekken vooraf gegaan. Daaruit bleek dat de onderlinge verschillen kleiner zijn dat de verschillen binnen de partijen zelf en dat er weinig licht schijnt tussen beider visies op de stad.

Yara Hümmels, fractievoorzitter van de PvdA, legt in een reactie de nadruk op de nieuwe samenwerking: “Juist in deze tijd van versplintering en verdeeldheid is het belangrijk om krachten te bundelen.” GL-fractieleider Bart Peeters Weem wijst op de gedeelde visie, “waarin we werken aan een groene en sociale stad waar iedereen meetelt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.