Verkeer
Stuur appje
Zoek

OM vervolgt twintig verdachten voor rellen na Europees duel FC Twente tegen Hammarby

20230727 FC Twente Hammarby rellen Foto Peter Lous Orange Pictures
Beeld: Orange Pictures/Peter Lous

Twintig verdachten van de rellen na de Conference League wedstrijd tussen FC Twente en het Zweedse Hammarby IF moeten binnenkort voor de rechter in Almelo verschijnen. Dat meldt het Openbaar Ministerie nu de onderzoeken naar de incidenten rondom die wedstrijd zijn afgerond.

In de weken na de wedstrijd van 23 juli vorig jaar zijn meerdere supporters aangehouden. Dit heeft geleid tot 41 stadionverboden. Twintig betrokkenen worden nu strafrechtelijk vervolgd door het openbaar ministerie. Op 8 en 9 juli moeten zij zich verantwoorden in de rechtbank in Almelo. Het twintigtal wordt verdacht van openlijke geweldpleging in vereniging. Voor zeven van hen komt daar ook een beschuldiging van poging tot zware mishandeling bij.

Massale vechtpartij op tribunes

De dag voorafgaand aan de plaatsingswedstrijd voor de Conference League was het in Enschede al onrustig met berichten over mogelijke confrontaties tussen supportersgroepen. Na afloop van de wedstrijd stormde een groep FC Twente-supporters de hoofdtribune op, waar ze de confrontatie aangingen met Hammarby-fans. De mobiele eenheid moest eraan te pas komen om de supportersgroepen uit elkaar te drijven. Ook rondom het stadion was het onrustig.

20230727 FC Twente Hammarby rellen Foto Peter Lous Orange Pictures
Lees ook
Acht Twentenaren aangehouden voor betrokkenheid bij rellen na Europees duel in Grolsch Veste

Onderzoek

Het proces tegen de supporters kan beginnen nu de onderzoeken naar de incidenten rondom de Conference League wedstrijd zijn afgerond. Op verzoek van de regiegroep Voetbal en Veiligheid en de gemeente Enschede is onderzoek gedaan naar de incidenten. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid maakte vandaag het onderzoeksrapport openbaar. Het rapport bevat een aantal aanbevelingen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

Er zouden onder andere aanpassingen moeten komen aan het uitvak, waar de netten en onderliggende plateaus voor gevaar zouden zorgen. Ook moet er een fanzone voor uitsupporters tijdens Europese wedstrijden komen. Aan dat laatste wordt inmiddels al gewerkt.

20230818 FC Twente Grolsch Veste stadion wedstrijd Wilco Louwes
Lees ook
Politie houdt relschoppers met stadionverbod in de gaten: twee aanhoudingen bij thuisduel FC Twente
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.