Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldensail zoekt het nog steeds hogerop met het Friese Heeg als eldorado voor eerste lustrum Oldenzaalse zeilwedstrijd

Oldensail 2022 133
Sfeerbeeld van de vierde editie in 2022 van Oldensail
Beeld: Daan Loohuis | Oldensail

De combinatie Oldenzaal en zeilsport roept nou niet meteen een reeks aan overeenkomsten op. En toch kent de Boeskoolstad in het Friese plaatsje Heeg een eigen zeilevenement met louter Oldenzalers in de organisatie. Het water van de Fluessen, grenzend aan het meer bekende Heegermeer, staat volgende week zaterdag in het teken van een puur Twentse zeilwedstrijd. En de sfeer is tijdens Oldensail misschien nog wel belangrijker dan winnen.

“Wij merkten in 2013 dat er steeds meer Oldenzalers in Friesland op het water lagen”, vertelt Jos Rake namens de organisatie. "Al gauw vonden dat jaar de eerste gesprekken plaats voor een echte wedstrijd met als resultaat de Oldenzaalse zeilkampioenschappen in 2014." Tijdens die eerste editie werd op 25 deelnemende valken ingezet. "Dat werden er uiteindelijk 45.”

icon_main_info_white_glyph

De valk

Een valk is een middelgrote zeilboot die plaats biedt aan vier personen. Tijdens wedstrijden wordt de boot meestal bemand door twee zeilers. De boot heeft geen kajuit (of hut) en is daarom niet erg geschikt om in te overnachten. Wat zeilers nog wel eens willen doen, is een dekzeil spannen in de boot, waardoor er toch een soort kajuit ontstaat.

Lustrum

De organisatie was verrast door het grote succes van de eerste editie. Rake “Als er zoveel animo voor is, konden we de wedstrijd ook wel vaker houden. Daarom hebben we besloten om dit iedere twee jaar te doen. En dus beleeft Oldensail komende zaterdag haar eerste lustrum.”

De wedstrijd

Op het Friese meer Fluessen wordt met boeien een route afgezet die de zeilers moeten volgen. “Het is niet mogelijk om het hele meer af te zetten”, weet de organisator. “Het water is onder de wedstrijd gewoon beschikbaar voor andere boten.” Maar de organisatie kent het respect voor andere zeilers. “Als mensen zien dat er een wedstrijd is, komen ze niet in de buurt.”

“Wea d’r bie, dan kö’j ’t ok nich missen”

Bij iedere boei in het water ligt een boot om de deelnemers te controleren. “We kijken of er op de juiste manier gezeild wordt.” Afhankelijk van de wind wordt bepaald hoeveel rondes er gevaren wordt. “De vaartijd is ongeveer anderhalf uur. Is de wind gunstig, dan zeil je twee rondes.”

Gezelligheid

“Zeilen wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, en terecht”, vindt Rake. Bij Oldensail ontbreekt de gezelligheid ook niet. Na de wedstrijd is er een barbecue voor alle deelnemers en bezoekers. “Vaak combineren zij het met een weekend weg.” De race is ingedeeld in twee verschillende klassen: de recreatieklasse en de wedstrijdklasse.

icon_main_info_white_glyph

Programma en inschrijving

Inschrijven voor het evenement kan nog tot en met woensdag 26 juni. De laatste plekken zijn nog beschikbaar. Inschrijven kan als toeschouwer of als deelnemer. Toeschouwers kunnen de wedstrijd volgen vanaf een grote sloep. Inschrijven kan op de website van Oldensail. De zeilwedstrijd gaat zaterdag 29 juni vanaf 8.30 uur van start in het gebouw van WaterSportvereniging Heeg (WSH) genaamd ’t Sylhûs.

Audiofragment
Oldensail 2024 | Jos Rake
Op zaterdag 29 juni 2024 is de 5e editie van Oldensail op het Heegermeer bij Heeg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.