Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stevo reageert voor het eerst op ongeluk tijdens sfeeractie voor duel met FC Twente

Stevo ongeval oost
Beeld: Oost

Voetbalvereniging Stevo wil dat er lessen worden getrokken uit de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag rond het duel met FC Twente. Dat zegt een woordvoerder van het bestuur van de club. Voor aanvang van de wedstrijd stortte een groot spandoek naar beneden. Tien mensen raakten gewond. In de vergunningsaanvraag werd dat spandoek niet vermeld. Evenmin stond in die aanvraag dat er vuurwerk zou worden afgestoken. Hoe kijkt Stevo daartegen aan?

Het bestuur van Stevo besprak gisteren de gebeurtenissen van zaterdag en de naweeën daarvan. "Er komt heel veel op het bestuur af", zegt woordvoerder Marcel van Dijk, namens het clubbestuur. "De aandacht gaat nu vooral uit naar de mensen die getroffen zijn en naar de vrijwilligers die er allemaal bij betrokken waren en die daar ook aangeslagen door zijn."

Hechte gemeenschap

Drie dagen later dreunt het ongeluk nog flink na in de kleine maar hechte gemeenschap die Geesteren is. "Er wordt nog steeds elke dag over gesproken, natuurlijk. Mensen zijn ermee bezig. Ze kennen mensen die getroffen zijn. In het dorp hangt nog steeds een sfeer van: 'vreselijk wat hier gebeurd is'."

De gebeurtenissen laten ook het clubbestuur niet los. "Niemand heeft dit gewild. Je bent maandenlang bezig met de voorbereiding van zo'n evenement. In april werd de vergunning al aangevraagd. Er zijn heel veel enthousiaste vrijwilligers die dan ook aan de gang gaan. Iedereen kijkt naar de wedstrijd uit, zeg maar. De eerste wedstrijd van FC Twente van het nieuwe seizoen. Ja, en dan gebeurt er dit."

Over die vergunningsaanvraag is sinds gisteren het nodige te doen, want wie de aanvraag doorneemt, ziet dat er in dat document geen woord staat over de aanwezigheid van een groot spandoek dat aan een hijskraan hangt. Wel staat er dat geen vuurwerk wordt afgestoken, wat wel is gebeurd. "Volgens de regels van de KNVB mag je op sportcomplexen bij dit soort evenementen van die rookpotten afsteken. Dus daar hoef je dan geen vergunning voor te hebben", zegt Van Dijk. "Het andere deel, het vuurwerk dat is afgestoken, dat was onderdeel van de sfeeractie."

Naïef?

Een van de vragen in de vergunningsaanvraag is: 'Wordt er vuurwerk afgestoken?' De club las die vraag als volgt: Is Stevo zelf van plan was om vuurwerk af te steken? Dat was niet het geval. Vandaar 'nee' als antwoord. Maar wie FC Twente uitnodigt, kan ook weten dat die club supporters meebrengt die graag voorafgaand aan een wedstrijd vuurwerk afsteken. "Je kunt stellen dat het naïef is", zegt Van Dijk. "Wat wij nu weten, dat nemen we mee in het onderzoek dat op dit moment plaatsvindt.

"Stevo kruiste ook 'nee' aan bij de vraag of er een spandoek werd opgehangen. Maar volgens de club ging dat om een spandoek ter promotie van het duel met FC Twente. Nee, dat zou niet worden opgehangen. Vandaar het kruisje bij nee. Dat er wel een ander spandoek opgehangen zou worden, meldde de club niet in de aanvraag.

Was het bestuur op de hoogte van het grote spandoek?

Op die vraag houdt de woordvoerder zich op de vlakte. "Er zijn supportersverenigingen geweest die vanuit enthousiasme en vanuit de drive om iets leuks te maken van dit evenement, die dit samen georganiseerd hebben. Er zal ongetwijfeld contact met bestuursleden zijn geweest en dat is dan wat er dan in zo'n vereniging gebeurt. Dat gaat allemaal heel snel. Allemaal enthousiaste mensen en uiteindelijk wordt er geprobeerd een spandoek op te hangen."

Maar betekent dat nou dat de club het wist of niet? "Er is contact geweest tussen de supportersverenigingen en het bestuur en in de snelheid van enthousiasme en blijheid is het gegaan zoals het gegaan is.

"Los van wat de club wist of niet, had het bestuur niet de verantwoordelijkheid om in te grijpen toen duidelijk werd dat er een kraan stond en hoe groot dat spandoek was? "U weet hoe dat gaat bij sportverenigingen, bij clubs in de buurt", zegt Van Dijk. "Je bent met elkaar enthousiast, je wilt er met elkaar een hele mooie wedstrijd van maken. Je wilt een eerbetoon geven aan mensen uit Geesteren die voor FC Twente gespeeld hebben. Daar ben je trots op met elkaar. Er waren heel veel mensen aanwezig van de gemeente, van het publiek, vanuit vrijwilligers."

Leren

Stevo wil uiteindelijk maar één ding.. "Wij willen graag met de gemeente en met misschien ook wel andere clubs in de gemeente kijken hoe we lessen kunnen trekken uit deze sfeeractie en de gevolgen daarvan", zegt Van Dijk. "Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de kans daarop zo klein mogelijk wordt. Dan hebben alle verenigingen en evenementenorganisatoren in de gemeente Tubbergen hebben daar wat aan."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.