Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede investeert miljoenen om trainingscomplex FC Twente mogelijk te maken: 'In 2025 bouwen'

Topsportcampus bovenaanzicht impressie Enschede Diekman
Beeld: FC Twente + Reitsema & Partners Architecten

Binnen nu en anderhalf jaar hoopt FC Twente terug te keren op 'oale groond'. De gemeente ontvangt de voetbalclub met open armen en dat mag wat kosten. Met een investering van iets meer dan 10 miljoen euro (waarvan een deel wordt terugverdiend door grondverkoop) hoopt het college de eerste concrete stappen naar een topsportcampus op Het Diekman te hebben gezet. De gemeenteraad moet nog wel akkoord met dat voornemen. "Er gaat geen euro naar een commerciële organisatie."

In de eerste plaats ligt het niet voor de hand dat de gemeenteraad - en dan met name de coalitiepartijen - roet in het eten gaan gooien. Het contract van FC Twente voor het huidige trainingscomplex naast het FBK-stadion in Hengelo loopt af en de terugkeer naar Enschede is al meerdere keren in het vooruitzicht gesteld. Maar dat betekent niet dat het volledige project ook in kannen en kruiken is.

Gezamenlijke accommodatie

Voor wat betreft de trainingsvelden van FC Twente lijkt het goed te komen. De club zelf heeft in Reggeborgh een investeerder gevonden voor de realisatie van het gezamenlijke clubgebouw van de eerste selecties. Zowel de mannen als de vrouwen gaan er dus gebruik van maken. Er komen vijf speelvelden - waarvan één wedstrijdveld voor FC Twente Vrouwen - en een half veld voor keeperstrainingen. De jeugdelftallen blijven trainen en voetballen in Hengelo.

Achterzijde ooghoogte wm
Lees ook
FC Twente zet belangrijke stap in terugkeer op Het Diekman in Enschede, investeerder gevonden

De nieuwe accommodatie wordt gebouwd op de plek waar nu nog de voormalige kantine en tribune van Sportclub Enschede staan. Die vereniging is inmiddels verhuisd naar het enkele honderden meters verderop gelegen sportpark Diekman-Oost. Voor de topsportcampus stelt de gemeente Enschede een grondexploitatie op, zoals dat ook met andere bouwprojecten gaat. Zoals het er nu naar uitziet vraagt de ontwikkeling om een gemeentelijke investering van bijna 9 miljoen euro. Daarbovenop komt nog een bijdrage van ruim 1,2 miljoen euro voor de 'water- en klimaatopgave'. Deze investering is bedoeld voor het bouwrijp maken van de gronden, maar ook voor een herinrichting van de openbare ruimte in het gebied, waaronder het opvangen van regenwater.

Meer dan trainingscomplex

Een deel van de investering verwacht de gemeente terug te verdienen door de verkoop van de gronden onder de gebouwen. Netto blijft daardoor een bedrag van 4,5 miljoen euro over, dat als uitvloeisel van het coalitieakkoord al was gereserveerd. De gedachte achter deze investering is dat er op Het Diekman meer wordt gerealiseerd dan slechts een trainingscomplex voor FC Twente. Het moet immers een topsportcampus worden en dat is meer dan voetbal.

De bedoeling is dat er ook een sportmedisch datacentrum (SMDC) wordt gerealiseerd naast het nieuwe trainingscomplex. Van daaruit helpen sportfysiotherapeuten met de modernste technieken topsporters (dus naast FC Twente-spelers ook atleten of judoka's) met revalideren of met het verbeteren van hun prestaties. In de openbare ruimte zoekt de gemeente de verbinding met de naastgelegen Diekmanhal en het nieuw te bouwen zwembad.

Op z'n vroegst eind 2025 klaar

Op dit moment wordt er een laatste controle uitgevoerd op de begroting van FC Twente. Het college wil namelijk zeker weten dat de club de extra kosten voor het trainingscomplex kan dragen en dat deze geen risico vormen voor het terugbetalen van de leningen die de club bij de gemeente Enschede heeft uitstaan. Als de gemeenteraad volgende maand akkoord gaat, kunnen de contracten voor de grondoverdracht worden gesloten.

Lees verder onder de afbeelding.


Voorzijde ooghoogte wm
Beeld: FC Twente + Reitsema & Partners architecten

Wethouder Niels van den Berg zegt blij te zijn als er nog voor de zomer goedkeuring komt van de gemeenteraad. "Dat betekent dat we in september kunnen beginnen met de eerste werkzaamheden, zodat de gronden hopelijk in maart of april volgend jaar bouwrijp zijn." In het gunstigste scenario - als er geen bezwarenprocedures en andere vertragingen komen - zou het nieuwe complex eind 2025 klaar kunnen zijn, denkt de wethouder. En dat vraagt onder de streep om een investering van enkele miljoenen. "Wij geven alleen geld uit voor het bouwrijp maken van de grond en werkzaamheden in de openbare ruimte. We geven geen euro aan een commerciële, dus we steken geen geld in de gebouwen. En ook de velden worden verpacht.

Risico in grondverkoop

Het sportmedisch datacentrum wordt losgekoppeld van de ontwikkeling van het trainingscomplex. Dat komt volgens het college omdat FC Twente de focus in eerste instantie vooral op het eigen trainingscomplex heeft gelegd en pas recent weer in gesprek is gegaan met Pro-F en Ocon, de partijen die het sportmedische datacentrum gaan runnen.

“We hebben het losgekoppeld van het trainingscentrum, omdat we anders het totale project een half jaar zouden moeten uitstellen”

In de risico's is daarom opgenomen dat het SMDC op een later moment wordt gerealiseerd en dat het zelfs mogelijk is dat de hele ontwikkeling niet doorgaat. In dat laatste geval kan dat financiële consequenties hebben voor de gemeente. In de grondexploitatie is namelijk de verkoop van de grond al opgenomen.

"In dat geval moeten we op zoek naar een andere invulling van die gronden, die passen bij een topsportcampus", aldus wethouder Van den Berg. Want wat hem betreft blijft de wens om het gebied aan te vullen met een voorziening voor andere topsporters overeind. Hij heeft vertrouwen dat het sportmedisch datacentrum er komt. "Daarvoor moet nog een investeerder komen. We hebben het losgekoppeld van het trainingscentrum, omdat we anders het totale project een half jaar zouden moeten uitstellen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.