Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wierden opent multifunctionele buitenruimte Kruizemunthof met rolschaats- en skeelerclinic

Kruizenmunthof update uitvoering 4
De bouw van het amphitheater
Beeld: Gemeente Wierden

Een amfitheater, een rolstoelvriendelijke picknickplaats, een moestuin, kabelbaan en skatebaan: de herinrichting van de rolschaatsbaan aan de Kruizemunthof in Wierden is af. Spel, sport en ontmoeten staan centraal bij de multifunctionele buitenruimte, die vrijdagmiddag 13 september officieel geopend wordt.

Tijdens de feestelijke opening wordt de nieuwe naam van de plek onthuld en is er voor leerlingen van de basisscholen Het Galjoen en De Morgenster een rolschaats- en skeelerclinic op de nieuwe skatebaan.

Herinrichting

De plannen voor herinrichting van de rolschaatsbaan dateren van enkele jaren geleden. Basisschool De Morgenster werd voor dit plan in 2020 genomineerd door de ANWB tijdens de campagne ‘ANWB fonds helpt je op weg’. De school won met haar Project Rolschaatsbaan de 10.000 euro niet, maar het plan werd wel opnieuw opgepakt. Gemeente, school en buurt brachten gezamenlijk wensen en behoeftes in kaart om de Kruizemunthof te vergroenen, waarbij rekening gehouden werd met inwoners van alle leeftijden.

Afgraven skatebaan

De herinrichting startte in oktober 2023 met het afgraven van een stukje skatebaan, waarbij buurtbewoners, kinderen en leerkrachten van basisschool de Morgenster, Woningcorporatie Reggewoon en de gemeente Wierden samen kwamen.

Tiny forest

Inmiddels is er een mooie nieuwe multifunctionele buitenruimte ontstaan. De hemelwaterafvoeren van de woningen van Reggewoon zijn afgekoppeld en de buitenruimte is vergroend, er zijn wadi’s aangelegd en er is gezorgd voor biodiversiteit met een ‘tiny forest’, een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

“De wensen voor een tegen-elkaar-veldje, kabelbaan en skatebaan zijn teruggekomen in het ontwerp”

Rolstoelvriendelijk

De toegangswegen tot het amfitheater zijn aangepast voor minder valide inwoners en er is een rolstoelvriendelijke picknickplaats gerealiseerd. Oude tegels zijn weer gebruikt voor het vernieuwde amfitheater.

Kiss and ride

Er is onder andere een ‘kiss and ride’ zone gerealiseerd om op een positieve manier bij te dragen aan de verkeersveiligheid en de parkeerproblematiek.
Dianne Brand, leerkracht van De Morgenster: “Het mooie aan dit project is dat ontmoeten, sport, spel, klimaat en groen allemaal samenkomen op deze plek. De leerlingenraad heeft inspraak gehad over de invulling van het ontwerp. De wensen voor een tegen-elkaar-veldje, kabelbaan en skatebaan zijn teruggekomen in het definitieve ontwerp.”

Moestuin

In het plan is ook een moestuin opgenomen. Schoolkinderen gaan groenten en kruiden zaaien, wieden en oogsten. In de zomervakantie is er ook hulp nodig voor de moestuin. Inwoners van Wierden kunnen daaraan meehelpen en zich aanmelden door te mailen naar [email protected]

Kruizemunthof
Lees ook
Herinrichting Kruizemunthof Wierden: 'Als er een zware bui valt, kun je zwemmen op straat'
02 Herinrichting Kruizemunthof
Lees ook
Start herinrichting Kruizemunthof Wierden: ‘Ontmoeten, sport, spel, klimaat en groen komen samen op deze plek’
Skeeleren
Lees ook
Wierden presenteert nieuwe plannen rolschaatsbaan tijdens inloopbijeenkomst
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.