Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengeloër Henk wil dat Nederland zorgstelsel inruilt voor gezondheidssysteem: 'Anders is de zorg straks niet meer te betalen'

Werknemers die zich vaker en langduriger ziek melden, mensen die voor elk wissewasje naar de huisarts gaan en een recordaantal van 13 miljoen (!) chronisch zieke Nederlanders anno 2024. Ons zorgsysteem piept en kraakt en Hengeloër Henk Handlogten denkt daar iets aan te kunnen doen. "Ambitieus? Zeker, maar daarom doe ik het op de Twentse manier: bescheiden en voorzichtig. Om te beginnen in m'n eigen wijk Slangenbeek."

Onlangs deelde Henk Handlogten z'n zorgen op LinkedIn: "De westerse wereld zit te snakken naar vernieuwende vormen van zorg. Het klassieke consult, het onderzoek en de behandeling blijft cruciaal, maar kost zorgverleners tijd en is zeer arbeidsintensief. Eigenlijk is de klassieke benadering niet geschikt voor de alsmaar groeiende zorgvraag."

'Zorg dat je niet ziek wordt'

De kern van Handlogtens boodschap is zo klaar als een klontje. Tegenover 1Twente valt-ie met de deur in huis: "We moeten van een zorgstelsel naar een gezondheidssysteem. Hoe? We moeten meer focussen op onze eigen gezondheid. Let op jezelf, zorg ervoor dat je niet ziek wordt en de zorg niet nodig hebt."

“Dat er aandacht is voor preventie is prima, maar daar hebben we echt geen duurbetaalde coaches voor nodig.”

De sleutel zit 'm in het voorkomen van ziektes. Dat er vanuit overheden, verzekeraars en zorgorganisaties steeds vaker zogeheten 'preventiecoaches' worden ingezet, ziet hij echter niet direct als iets positiefs: "Dat er aandacht is voor preventie is prima, maar daar hebben we echt geen duurbetaalde coaches voor nodig. In mijn plannen hebben we straks minder zorg nodig en op het gebied van preventie zullen de kosten ook niet de pan uitrijzen."

Pensionado

Volgens de 73-jarige Handlogten kunnen mensen meer dan ze zelf denken als het gaat om gezond blijven. De zorgpensionado heeft zelf ook een bijzondere leerschool achter de rug. Hij deed een electrotechnische opleiding, maar haalde geen al te hoge cijfers. Met die opleiding kwam hij wél op de anesthesieafdeling van een ziekenhuis terecht en daar bleek z'n passie te liggen. Van assistent groeide hij door tot hoofd van de afdeling en daarna lonkten functies op het gebied van management en advisering. Dik 20 jaar in dienst en daarna nog eens dik 20 jaar als zzp'er.

Website

"Ik weet dus wel iets van zorg", lacht hij. Dat moet ook wel, want hij heeft de lat nogal hoog gelegd. "Ik ben ooit begonnen aan een boek over dit onderwerp, maar in gesprekken met anderen kwam ik tot de conclusie dat zo'n boek al achterhaald zou zijn op het moment van verschijnen. Daarom heb ik nu een website opgezet en daar is nu al van alles over mijn plannen te vinden."

icon_main_info_white_glyph

Henks 5 pijlers

Het gedachtengoed van Henk Handlogten kent vijf pijlers: "Ten eerste moet de overheid anders naar zorg gaan kijken. Niet langer de economie op 1 zetten, maar de zorg. Daarmee help je ook de economie weer. Ten tweede moeten alle gemeenten, wijken en scholen gezondheid bovenaan zetten. Woonwijken moet zo worden ingericht dat mensen fysiek en mentaal gezond blijven. Ten derde komt er een online en meertalig kennisplatform, ten vierde komt er een digitaal netwerk tussen zorgorganisaties en mensen thuis en ten vijfde moet de zorg zelf beter." De uitgebreidere uitleg is hier te vinden: www.nldebestezorgterwereld.nl

Zijn ideeën zijn allemaal uitgewerkt op de website, waaraan Handlogten met tal van deskundigen uit heel Nederland werkt: "Ik kan dit natuurlijk niet allemaal alleen. Ik heb er mensen bijgehaald met kennis op specifieke gebieden."

20240312 CODE65 ATC Barbara Jansen en Rien Roeleveld
Lees ook
Hengelose voetbalclub ATC’65 wil maatschappelijke spil in de wijk Slangenbeek worden

De plannen kosten volgens Handlogten 500 miljard euro - uitgesmeerd over 10 jaar tijd is dat 50 miljard per jaar - maar ze leveren het drievoudige op. Deskundigen hebben het volgens hem doorgerekend.

'Waar begin je aan?'

Hij spreekt regelmatig mensen die hem meewarig aankijken en zeggen 'Waar begin je aan?', maar ook medisch specialisten die hem duidelijk maken dat dit is was Nederland nodig heeft. "Als je iets wilt veranderen, moet dat op een bescheiden manier. Ik kan wel roepen dat dít slecht is en dát niet werkt, maar ik benader het liever positief. Ik merk dat je de mensen dan makkelijker meekrijgt."

icon_main_info_white_glyph

Lezing

Op dinsdag 9 juli houdt Henk Handlogten van 19.45 tot 20.45 uur een lezing over zijn ideeën onder de noemer 'Gezondheid op 1' in Wijkcentrum Slangenbeek. De entree is gratis. Aanmelden is niet nodig.

De in Tubbergen geboren Handlogten woonde op verschillende plekken in het land, maar keerde uiteindelijk terug naar Twente, naar Slangenbeek in Hengelo om precies te zijn. Daar brengt Handlogten z'n wereldverbeterende plannen deels al in de praktijk, vertelt ie.

EK Hinkelen

"Onder de noemer Slangenbeek Gezond hebben gemeente, zorginstanties en bewoners van de wijk de handen ineen geslagen om mensen gezonder te houden. Dat doen we onder meer met ludieke acties, zoals vorige week het EK Hinkelen. Je moet mensen in beweging krijgen en zorgen dat ze elkaar ontmoeten. Puntje 2 van mijn 5 pijlers."

icon_main_info_white_glyph

Slangenbeek Gezond

Respons Huisartsenpraktijk en de Driesprong Fysiotherapeuten hebben samen de Stichting Positieve Gezondheid Slangenbeek opgericht. Er wordt nauw samengewerkt met Wijkracht en de gemeente Hengelo. Slangenbeek Gezond brengt bestaande initiatieven bij elkaar en maakt deze zichtbaar voor een bewust en gezond leven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.