Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gedeputeerde Ten Bolscher nodigt plattelanders voor start plan Leefbaar Platteland: 'Wie trapt 'm an'

Gert harm ten bolscher
Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde provincie Overijssel
Beeld: Twente FM

Plattelandsbewoners met gezamenlijke initiatieven uit de provincie Overijssel kunnen met een concreet plan om de leefbaarheid in hun dorp of buurtschap te verbeteren, een beroep doen op een De provincie heeft hiervoor 16 miljoen euro beschikbaar gesteld. Onder andere afgevaardigden van dorpsraden en buurtschappen zijn welkom bij de start van dit programma, op donderdagmiddag 4 juli in Nijverdal.

De provincie wil inwoners van dorpen en buurtschappen helpen met het realiseren van goede plannen, die erop gericht zijn een dorp of buurtschap in de toekomst leefbaar te houden, zegt gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher in de ochtendshow van Twente FM. “Wat is er nodig in een dorp of de buurtschap. Voor het ene dorp kan dat wat anders zijn dan voor het andere dorp. Goede initiatieven kunnen met een provinciale bijdrage ondersteund worden.”

Audiofragment
Start bijeenkomst Leefbaar Platteland 'Wie trapt 'm an' | Gert Harm ten Bolscher
Startbijeenkomst Leefbaar Platteland op donderdag 4 juli van 15.30 uur tot 18.00 uur in het Openluchttheater Nijverdal

Geld uit deze subsidiepot is er ook voor om de helpende hand te bieden als er een klein stukje ontbreekt van de financiering. “Of juist beschikbaar gesteld worden bij aanvang, om daarmee een initiatief op weg te helpen.”

“De mensen in het gebied weten zelf het beste wat nodig is”

“De mensen in het gebied weten zelf het beste wat nodig is. Zij moeten het plan bedenken, wij kunnen helpen met het opstellen van zo’n plan”, benadrukt Ten Bolscher.

Geen strakke kaders

De gedeputeerde geeft aan dat de subsidieregels niet strak gekaderd zijn. “Je hebt soms subsidieregelingen die aan allerlei voorwaarden moeten voldoen, waar het plan in moet passen. Dat is bij deze regeling niet het geval.” De provincie wil ook kennis beschikbaar stellen. “Als er een plan ligt, maar men weet niet goed hoe dat verder op te pakken, kunnen we een deskundige beschikbaar stellen om daarin mee te denken.”

Noaberschap in Deurningen

Twente doet het heel goed, wat dit soort initiatieven betreft, aldus Ten Bolscher. “Daar leven ook hele mooie plannen. Vorige week ben ik nog in Deurningen geweest. Het is prachtig om te zien hoe er met elkaar samengewerkt wordt om iets te doen voor de oudere inwoners van het dorp. Dat is noaberschap.”

Samenwerking

Tijdens de bijeenkomst wordt aangegeven hoe het subsidieprogramma er uit komt zien en waar bijdragen voor beschikbaar gesteld worden. “Het gaat ons ook vooral om de samenwerking van bijvoorbeeld bewoners en ondernemers binnen een dorp of buurtschap.”

Aanpak van de regeling

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher en programmaleiders Simone Adema en Mireille Groot Koerkamp vertellen tijdens de bijeenkomst over de aanpak en de subsidieregeling Leefbaar Platteland die in juli opengaat.
Tialda Haartsen, hoogleraar Rurale Geografie, houdt een inspirerende lezing. Haartsen wil bijdragen aan het leefbaar houden van het platteland, in de context van de vele ruimtelijke veranderingen die op stapel staan.

Tijdens de afsluitende netwerkborrel is er volop gelegenheid om elkaar in een informele setting te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Ook is dan gelegenheid om meer informatie te delen en in gesprek te gaan over de subsidieregeling.

icon_main_info_white_glyph

Bijeenkomst Leefbaar Platteland

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het Overijsselse platteland: inwoners, netwerkpartners, ambtenaren en bestuurders en wordt gehouden op donderdag 4 juli 2025 in Openluchttheater Nijverdal, Duivecatelaan 11. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar een binnenlocatie. Inloop vanaf 15.00 uur; het programma begint om 15.30 uur en duurt tot 18.00 uur.

Aanmelden kan via de website van de provincie Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.