Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Kruidentuin ‘t Kruudnhöfke niet weg te denken in Vasse: talloze kruidensoorten te vinden

Al ruim 35 jaar wordt het ‘t Kruudnhöfke in Vasse onderhouden door een fanatieke groep vrijwilligers. Met de jaarlijkse open dag in het vooruitzicht worden de laatste voorbereiding getroffen in de plaatselijke kruidentuin.

‘t Kruudnhöfke was eerder onderdeel van het voormalig klooster in Vasse. “Destijds werd het een kloostertuin genoemd. Totdat iemand voorstelde om er een kruidentuin van te maken”, vertelt Gerda Paalhaar, vrijwilliger van ‘t Kruudnhöfke. “Het begon met een aantal heggen, naarmate de tijd verstreek kwamen er steeds meer verschillende kruiden bij. In de tuin zijn nu zo’n 125 soorten te vinden.”

Bijen in kruidentuin Vasse 20240705
Beeld: Niels Wesselink

Handen uit de mouwen

Iedere maandag komen de zes vrijwilligers bij elkaar om de handen uit de mouwen te steken. “We hebben geen specifieke taakverdeling. Elke week pakken we een bepaalde hoek in de kruidentuin aan en zorgen we dat alles er mooi bij ligt”, legt Paalhaar uit.

Open dag

De open dag in ‘t Kruudnhöfke wordt jaarlijks op de eerste zondag van juli gehouden. “Voor de bezoekers maken we zelfgemaakte kruidenboter, sapjes en vlierbessensiroop. En het hele jaar door verzamelen we zaden. Dit verdelen we over potjes en verkopen deze tijdens de open dag.” Daarnaast kunnen de mensen rondlopen en alle kruidsoorten in de tuin bekijken. “Bovendien zijn de weersvoorspellingen gunstig. Het wordt niet te warm en het blijft droog, dan is het helemaal goed”, aldus Paalhaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.