Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Gezamenlijk bedrijvenpark is (bijna) klaar: Twentse steden verdelen de buit medio 2025

XL Businesspark
Beeld: 1Twente

Lang zag het er naar uit dat het niet zo goed zou aflopen met het XL Businesspark in Almelo. Het bedrijvenpark met extra grote kavels, langs de A35, ging de afgelopen jaren echter zo goed dat het nu (bijna) vol is. En dat betekent dat de verantwoordelijkheid over het verdere verloop niet meer hoeft te liggen bij het gezamenlijke bestuur van Enschede, Hengelo, Almelo, Borne en de provincie Overijssel. De gemeenschappelijke regeling wordt ontbonden.

Onder de noemer Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) wordt sinds het begin van deze eeuw gewerkt aan de invulling van het XL Park. De gedachte is dat hier alleen bedrijven kunnen komen die een kavel van minimaal 2 hectare nodig hebben. Om te voorkomen dat dergelijke - vaak logistieke - bedrijven her en der in de regio gaan zoeken naar een geschikte locatie, slaan vier gemeenten en de provincie de handen ineen. Bovendien, de locatie bij Almelo ligt pal aan de A35 en het Twentekanaal. Ideaal dus voor transport.

Stroeve start

Het XL Park kent een stroeve start en er moet flink extra geïnvesteerd worden. Op het moment dat er twijfels ontstaan over de toekomst (in 2017 is pas 25 van de 125 hectare verkocht) komt de kavelverkoop in een stroomversnelling. Nu is het bedrijvenpark 'uitverkocht'. Over de laatste beschikbare kavels zijn overeenkomsten gesloten of is er sprake van verregaande gesprekken.

20240505 Panattoni Almelo XL Park
Lees ook
Laatste kavel op XL Park in Almelo wordt opgeleverd, Twentse gemeenten dromen al van 'fase 2'

Dat betekent dat de rol van de lokale overheden verandert van actief (grondverkoop) naar passief (beheer en onderhoud). Daarvoor is het niet nodig om een gezamenlijk bestuur met eigen directeur in leven te houden. Op de vergaderingen valt dan immers niet meer zoveel te vertellen, maar de instandhouding van zo'n regeling kost wel tijd en geld. De bedoeling is dat de gemeente Almelo de resterende taken overneemt, aangezien het XL Park ook haar grondgebied ligt.

Medio 2025 opheffen

Aanvankelijk zou het XL Park per 1 januari 2025 aan Almelo overgedragen worden. Maar dat komt te vroeg. Deze week heeft de gemeente Almelo in een bestuursvergadering aangegeven dat 1 juli 2025 een realistischer scenario is. Er moet namelijk veel worden geregeld om een gezamenlijke regeling te liquideren ofwel te beëindigen. Er zijn allerlei langjarige afspraken in gezamenlijkheid gemaakt, zoals het aangaan van leningen en erfpachtconstructies. En daar moet nu een oplossing voor worden gevonden.

Op dit moment is het de verwachting dat de grondexploitatie met een winst van 11,9 miljoen eindigt, maar dit is mede door bovenstaande verplichtingen niet één op één door te vertalen als de winst voor de deelnemers. Later dit jaar wordt daar meer duidelijkheid over verwacht, omdat er dan een liquidatieplan is gemaakt.

Enschede rekent op 2,5 miljoen

Hoewel er over de afspraken en de verdeling van geld dus nog geen concreet besluit is genomen, verwacht de gemeente Enschede er 2,5 miljoen euro aan over te houden. Dat bedrag is voor 2025 zelfs al genoteerd in de conceptbegroting. Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het om een voorzichtige inschatting. "Gebaseerd op de waardebepaling en op basis van huidige inzichten van nog te verrichten werkzaamheden is dit volgens ons een veilige en betrouwbare inschatting." Opvallend is dat Hengelo, Almelo en Borne nog geen winst uit de opheffing van het RBT in hun conceptbegrotingen hebben opgenomen.

Business open bedrijven dag XL 20240601
Lees ook
Publiek massaal naar open dag XL Businesspark Almelo

Parallel aan de liquidatie van de gemeenschappelijke regeling loopt ook een discussie over een nieuwe samenwerking. Onder de noemer XL Park 2 is er een uitbreiding van het huidige bedrijventerrein voorzien. Op dit moment voert een werkgroep van Twentse gemeenten overleg over hoe het profiel van zo'n uitbreiding van het XL Park eruit moet komen te zien. Het is ook nog niet bekend of alle partners uit XL Park 1 ook deel gaan nemen in de tweede fase.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.