Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jury 'kats van 't rabat': Lotte Aarnink wint lustrumeditie Twents Songfestival

Lotte Aarnink is met haar nummer ‘Kats van ’t rabat’ de winnaar geworden van de vijfde editie van het Twents Song Festival. In elk geval de driekoppige jury, onder voorzitterschap van Monique Sleiderink, kende haar na rijp beraad het hoogste aantal punten toe. Het wederom in groten getale toegestroomde publiek in het Openluchtmuseum in Ootmarsum dacht daar ietsje anders over. Daar was Huub Ruel met z’n tranentrekker ‘A’k oe noe bie mie had’ de favoriet.

Natuurtalent

Bij de jury gaf waarschijnlijk de doorslag dat het bij Lotte Aarnink om een zelf geschreven, eigen nummer ging. Lotte schreef het nummer tijdens een ‘schrieverskamp’ in theater Concordia in Enschede. Enigszins ‘van ’t rabat’ bekende Lotte, nadat ze tot winnares was uitgeroepen, dat ze nog nooit eerder een liedje had geschreven. Monique Sleiderink noemde haar een natuurtalent, dat volledig zichzelf is. En dat bleek ook wel tijdens haar optreden.

Weemoedige sfeer

Rode draad bij deze vijfde editie van het Twents Song Festival – ook volgens juryvoorzitter Monique Sleiderink – was de weemoedige, bluesy sfeer van een groot aantal nummers. Daarnaast viel er ook weer een grote diversiteit aan muziekstijlen te beluisteren, van boerenrock (The Wild East), tot country (Treasure), zompige delta-blues (Cigarbox Henri) en singer-songwriters (Kuitert & De Hoop en Lotte Aarnink). Nog altijd bestaat de hoofdmoot uit covers.

Jan Riesewijk als ambassadeur

Intussen wordt de kwaliteit van de deelnemers ieder jaar wel ietsje hoger, ook volgens ‘ammekaarproater’ Theo Scholte Lubberink. Bovendien vinden ook steeds meer jonge bands en performers hun weg naar het podium voor streektaalmuziek. Overigens bleek Jan Riesewijk, als ‘pauzenummer’, te midden van alle optredens de beste ambassadeur van het Nedersaksisch. Ook voor de enkele ‘Hollanders’ onder de toehoorders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.