Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Wierden op zoek naar inwoners die perceel beschikbaar willen stellen voor tiny houses

Berghorst Enter
De Berghorst in Enter
Beeld: Twente FM

In de gemeente Wierden wordt momenteel een groei waargenomen in het aantal opgeleverde woningen. Het aantal verleende bouwvergunningen in 2023 ligt in Wierden hoger dan het landelijk gemiddelde. Wethouder Gertjan ten Brinke is nu op zoek naar inwoners die een perceel hebben liggen waarop bijvoorbeeld tiny houses kunnen worden gebouwd.

In 2023 zijn in de gemeente Wierden 137 bouwvergunningen uitgegeven, meer dan in 2022, toen er 27 bouwvergunningen afgegeven werden. In het eerste kwartaal van 2024 zijn er al 47 vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven. Het aantal verleende bouwvergunningen in Wierden is niet alleen meer dan in voorgaande jaren, maar ligt ook boven het landelijk gemiddelde.

Zuidbroek en Berghorst

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bovendien ligt het tempo van uitgegeven bouwvergunningen in Wierden hoger dan in de gehele provincie Overijssel. Van de 137 verleende vergunningen in Wierden bestaat het merendeel, 74, voor huurwoningen terwijl de overige 63 vergunningen voor koopwoningen waren.
Vooral in de wijken Zuidbroek in Wierden en De Berghorst in Enter worden veel nieuwe woningen gerealiseerd.

Ook staan er in 2025 opleveringen gepland van de inmiddels in aanbouw zijnde appartementen De Marke en Wederstaete in Wierden.

“We vinden het belangrijk om voor alle portemonnees te bouwen”

100 woningen per jaar

Met de verwachte bouwstroom voor 2024 en 2025 ligt de gemeente Wierden op koers met de doelstellingen van de Lokale Woonagenda 2022-2026. De komende jaren worden er naar verwachting circa 100 woningen per jaar gebouwd.
“We vinden het belangrijk om voor alle portemonnees te bouwen. We zijn er dan ook blij mee dat er op dit moment in onze gemeente zowel nieuwe (sociale) huur- en koopwoningen, als ook betaalbare en duurdere koopwoningen gebouwd worden", zegt wethouder Ten Brinke.

Ruim 25.000 inwoners

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft het voor de gemeente Wierden een uitdaging om aan de vraag te voldoen. Het aantal inwoners is in de gemeente Wierden inmiddels gestegen naar ruim 25.000. Landelijk is de woningnood nog steeds hoog en ook in Wierden is er sprake van een toenemende vraag naar zowel koop- als huurwoningen.

“Het wordt steeds moeilijker om geschikte bouwlocaties te vinden”

Kosten bouwmaterialen gestegen

Wethouder Ten Brinke: “Het verhogen van het aanbod is echter lastig. De kosten voor bouwmaterialen en arbeid zijn flink gestegen, samen met de rente, waardoor potentiële kopers terughoudender zijn. Ook wordt het steeds moeilijker om geschikte bouwlocaties te vinden.”

Creatieve oplossingen

Kortom, de gemeente Wierden staat voor uitdagingen. “Om jonge mensen en starters te behouden, willen we kijken of er locaties in onze gemeente zijn waar we bijvoorbeeld tiny housing en andere creatieve woonoplossingen mogelijk kunnen maken. Dus hebben inwoners een geschikt perceel of een idee? Dan horen we het graag. We moeten uiteraard rekening houden met de regels vanuit de Omgevingswet, maar een kop koffie drinken om de mogelijkheden te bespreken, kan altijd. Dankzij deze aanpak hebben we bijvoorbeeld de vereniging Höfke te Wierden kunnen helpen aan een geschikte locatie voor het realiseren van een woonhof in wijk Zuidbroek.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.