Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Gemeenteraad Hengelo trekt een ton uit voor goede ideeën van inwoners

20221011 motiemarkt hengelo 2 FRANKLIN VELDHUIS
De Motiemarkt in 2022, waar inwoners hun ideeën voor de stad onder de aandacht brachten bij Hengelose raadsleden.
Beeld: Franklin Veldhuis

Inwoners hebben vaak goede ideeën om hun stad of wijk groener, veiliger, socialer of cultureler te maken. De gemeente Hengelo wil deze ideeën graag ophalen en houdt op 2 oktober aanstaande een zogenaamde Ideeënmarkt. Er wordt 100.000 euro vrijgemaakt om een aantal van de ingediende plannen uit te voeren. Dat is 50.000 euro meer dan vorig jaar.

Wie een goed idee denkt te hebben voor de stad, moet dit wel voor 13 september insturen. Inwoners kunnen een initiatief vervolgens onder de aandacht brengen tijdens een informele Ideeënmarkt bij gemeenteraadsleden. Zijn die enthousiast en overtuigd? Dan wordt er een motie opgesteld die tijdens een gemeenteraadsvergadering wordt ingediend door een of meer politieke partijen. Haalt deze vervolgens een meerderheid, dan wordt het idee werkelijkheid.

De gemeenteraad heeft vorig jaar tijdens de behandeling van de zomernota besloten om 100.000 euro beschikbaar te stellen voor nieuwe initiatieven vanuit inwoners van Hengelo. Lokaal Hengelo diende toen een motie in samen met ChristenUnie, CDA, ProHengelo en Fvd. Het voorstel werd aangenomen met 35 stemmen voor en 1 stem tegen (van D66).

'Geen structureel geld'

Iedereen die in Hengelo woont of werkt kan een idee of plan indienen, meldt de gemeente. “Als het maar geen structureel geld kost en geen commercieel doel dient. Verder moet het ten gunste komen van de Hengelose gemeenschap of een deel van de inwoners.” Ideeën kunnen tot 13 september worden aangemeld via hengelo.nl/ideeenmarkt. Wie vragen heeft over het initiatief en de voorwaarden kan per e-mail contact opnemen met [email protected].

20221021 gijs buitenweg basketball4
Lees ook
Gijs (13) krijgt komend voorjaar eindelijk z'n eigen basketbalveldje in Hengelo

Basketbalveldje

Een speciale markt om ideeën op te halen is al vaker gehouden, de laatste keer in 2022. Toen heette het nog Motiemarkt. Dit leverde veel ideeën op van inwoners, zoals een gezamenlijke vindplaats op internet met daarop het volledige aanbod van alle Hengelose verenigingen, de transitie van de kinderboerderij naar Erve Weusthag en de realisatie van een basketbalveldje in de Berflo Es.

Deze drie ideeën kregen de meeste raadsfracties (zes) achter zich tijdens de Motiemarkt. In totaal waren er twintig ideeën aangemeld. Zestien initiatiefnemers waren zelf aanwezig op de Motiemarkt om hun idee aan de man te brengen.

20221011 motiemarkt hengelo 1 FRANKLIN VELDHUIS
Hengelose raadsleden luisteren tijdens een eerdere motiemarkt in 2022 aandachtig naar een inwoner die zijn idee voor de stad pitcht
Beeld: Franklin Veldhuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.