Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Niet dezelfde fout als eerder in Usselo: historische klinkers uit 't Zwik krijgen nieuwe bestemming

Wissinks Mol Usselo straatstenen gemeente Enschede
Historische waaltjes krijgen een tweede leven bij Wissink's Möl
Beeld: Gemeente Enschede

Ze kwamen plots tevoorschijn tijdens recente werkzaamheden in 't Zwik. Onder het asfalt van de Minister Loudonlaan bleken al die tijd nog de oude straatstenen te liggen. De zogeheten kromme walen hebben een historische waarde. Na het debacle op de Usseler Es, een aantal jaar geleden, maakt de gemeente nu niet de fout om de stenen te verkopen. Ze hebben al een nieuwe bestemming in Usselo.

Op de toegangsweg van de Wissink’s Möl in Usselo liggen ze er inmiddels goed bij. "Dit zijn van klei gemaakte hardgebakken stenen", zegt medewerker Roderik Euverman op de website van de gemeente Enschede. "Deze waaltjes konden tijdens het bakproces nog wel eens krom trekken."

Lees verder onder de afbeelding.


20240709 Stadsarchief Enschede Minister Loudonlaan 1921
De Minister Loudonlaan in vervlogen tijden als klinkerweg (ca. 1922)
Beeld: Stadsarchief Enschede

Het vergt echt stratenmakervakmanschap om de kromme walen zo strak mogelijk tegen elkaar aan te leggen. Een loon- en grondverzetbedrijf heeft er in ieder geval zijn handen vol aan gehad. Het eerste deel van de toegangsweg bij de molen in Usselo is inmiddels aangelegd, met hulp van vrijwilligers. Na de zomervakantie volgt het tweede deel.

Commotie om klinkers

Sommige ambtenaren en oud-wethouder Jurgen van Houdt zullen er misschien nog wel eens met afgrijzen aan terugdenken. De gemeente besloot in 2019 dat de historische klinkers van de Harberinksweg, een weggetje op de Usseler Es, te vervangen door een moderne variant. En dat schoot omwonenden in het verkeerde keelgat.

454591 933968
Lees ook
Na debacle Harberinksweg Enschede: voortaan meer overleg over aanpak van weggetjes

Zelfs de gemeenteraad bemoeide zich ermee om de oude klinkers terug te plaatsen. Maar de stenen bleken al verkocht. Uiteindelijk is een andere variant, min of meer in de stijl van de oude waaltjes, gekozen als alternatieve invulling. Daarna is wel afgesproken om in het vervolg eerst een adviescommissie te betrekken in soortgelijke situaties. Dat gebeurde vorig jaar ook al toen er oude klinkers opdoken onder het asfalt van de Helmerstraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.