Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelose band Sleepstorm productief én selectief: 'Optreden? Alleen in De Nul'

191124 Bandfoto Sleepstorm FOTO Dick Hendriks
Michel Cerrone, Martin Jan van Dalen en Bas van de Wiel (vlnr) vormen al jaren de band Sleepstorm. Donderdag komen ze met nieuw werk op de proppen.
Beeld: Dick Hendriks

De Hengelose band Sleepstorm brengt donderdag 11 juli zijn nieuwe single 'Steam' uit. Het nummer staat op de derde EP van Sleepstorm, die in december moet uitkomen. De drie vijftigplussers maken muziek die doordrenkt is van invloeden uit de jaren '80 en '90, maar ze gaan wel met hun tijd mee: het werk verschijnt alleen online.

De bands waar Bas van de Wiel (zang, bas), Michel Cerrone (gitaar) en Martin Jan van Dalen (producer en soms wat toetsen en gitaar) vroeger in zaten, stonden nog gewoon op de planken van zaaltjes en festivals, maar Van Dalen zegt dat ze daar wel een beetje klaar mee zijn: "Niet dat we het niet leuk vinden, maar het is heel moeilijk om optredens te krijgen voor een onbekende band met eigen nummers. De tijd die dat kost, stoppen wij liever in het schrijven en opnemen van eigen werk."

“Of wij geen covers zouden kunnen spelen? Misschien wel, maar het geeft ons geen voldoening”

Van Dalen, Van de Wiel en Cerrone maken één uitzondering: als ze worden gevraagd om in De Nul te komen spelen, zeggen ze geen 'nee'. "Daar hebben we vaak opgetreden. Zowel met Sleepstorm als met de andere bands waarin we gespeeld hebben." Het roemruchte muziekcafé aan de Beekstraat in Hengelo staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw, weet Van Dalen: "Daarom zou het wel mooi zijn om daar bijvoorbeeld te spelen op de laatste avond dat ze open zijn."

Depeche Mode en The Cure

Volgens de producer verandert de muziekscene en niet bepaald ten gunste van mannen die nummers maken in de stijl van Sisters of Mercy, Depeche Mode en The Cure: "Als liveband moet je of heel bekend zijn of covers spelen. Alleen dat soort bands trekken nog volle zalen. Of wij geen covers zouden kunnen spelen? Misschien wel, maar het geeft ons geen voldoening. Dan maar op deze manier."

En 'deze manier' betekent in dit geval een keer per week samenkomen en aan nieuw werk slijpen. De nummers worden gespeeld op 'echte instrumenten' met uitzondering van de drums; die halen ze uit de computer.

'Extra lastig'

Van Dalen: "We waren tot tien jaar geleden en vijfmansband met een extra zanger en een drummer, maar dat werkte toch niet. Had vooral te maken met het feit dat de oorspronkelijke drie (die nu nog altijd Sleepstorm vormen, red.) in de jaren daarvoor ook al samen muziek maakten. Dan is het best lastig om daar als nieuwelingen tussen te komen." Hij lacht: "En die twee kwamen ook nog eens uit Enschede. Dat maakte het misschien extra lastig."

icon_main_info_white_glyph

Beeld en geluid

Muziek van Sleepstorm is te vinden op Spotify en videoclips zijn te bekijken op YouTube.

Veel van de nummers die Sleepstorm de afgelopen tien jaar uitbracht (verdeeld over 4 albums en 2 EP's), gingen vergezeld van een videoclip. Geen tijd om optredens te regelen, maar wel tijd om aan zoiets arbeidsintensiefs als een clip te werken? Martin Jan van Dalen lacht: "Video's maken is mijn beroep. Ik ben vormgever voor televisie. Dat kan ik dus vrij snel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.