Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelose voetbalkameraden storten zich in Dortmund in Oranjemassa: ’Wat een feest!’

Almelose Oranjefans
De voetbalkameraden Nick van Vlijmen, Jesper Wijnen en Sieger de Visser in Dortmund
Beeld: Karl Heinz Weizen

De Oranjemassa groeit tot ongekende omvang in de Duitse speelsteden van het EK waar het Nederlands elftal voetbalt. Drie Almelose kameraden arriveerden woensdagmorgen bij het stadion waar het vanavond moet gebeuren tegen de Engelsen.

Sieger de Visser (23), Jesper Wijnen (23) Nick van Vlijmen (24) zijn wel wat gewend. Ze waren dit Europees kampioenschap al in Hamburg, Leipzig, Berlijn en München. Maar Dortmund slaat alles als het om de enorme massa Oranje-fans in de stad gaat. Sieger: ”Ze hebben het hier al over tachtig tot honderdduizend Nederlanders die hier naartoe zijn gekomen. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt.”

“In Berlijn hadden ze duidelijk niet op de toestroom gerekend. Want op een gegeven moment was het bier op”

De vrienden lopen vanmiddag mee in de fanwalk naar het stadion. De fans zonder kaartje blijft achter in de fanzone. ”Daar moet je wel op tijd zijn, want met zoveel mensen gaat die op een gegeven moment dicht.” Maar ze hebben al gezien dat de horeca in de binnenstad zo op het eerste oog hier wel op de massale toestroom is berekend. ”In Berlijn hadden ze duidelijk niet op de toestroom gerekend. Want op een gegeven was het bier op en hadden we niets meer te drinken.”

Lege straten

Ze voetballen in bij PH in het kameradenteam ‘zaterdag 6’, beetje vergelijkbaar met Bal op Dak Zeven. ”Zoiets. Maar altijd gezellig”, roept het drietal bijna in koor. ”De heren verblijven in een hotel in Essen en nemen van daaruit de trein naar Dortmund. ”Dat gaat lekker snel”, geeft Sieger de Visser aan. ”We kwamen om half negen in de avond aan en het was leeg in de straten van Essen. Iedereen zat voor de televisie naar Spanje tegen Frankrijk te kijken. We zijn nog even met de trein naar Dortmund gegaan en daar was meer te doen op straat met al die Nederlanders die er al waren. Maar op om 12 uur ging alles dicht. We lagen dus mooi op tijd in bed.”

Vanmiddag sluiten meer kameraden van PH aan en gaan ze met z’n allen Dortmund weer in. De eerste sessie noar links, noar rechts van Snollebollekes hebben ze al achter de rug. Het was slechts een opwarmertje voor de massahysterie de rest van de dag in aanloop naar de wedstrijd vanavond.

Kaartjes finale

En nu maar hopen maar dat Dortmund niet het eindstation is. Kaartjes voor de finale hebben ze immers ook al. ”Daar hopen we natuurlijk allemaal op. We hebben alleen een klein probleem dat steeds groter is geworden. In plaats van drie kaarten voor de finale hebben we er twee. Eentje bijkopen kopen wordt met het uur duurder en kost al een vermogen. Er gaan prijzen in het rond waar je van gaat duizelen.”

Maar toch, als er nog een kaartje voor de finale voorbij komt is de kans groot dat ze er met hun drieën toch een kapitaaltje voor over hebben. ”Als je voetbal houdt en je krijgt de kans om een finale van Oranje bij te wonen, pak je die. De prijs van een kaartje doet er dan niet zoveel meer toe. Eerst maar eens van Engeland winnen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.