Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelo in de race voor titel 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland'

Still foto taststok bij fietskelder
Ouderen en mensen met een handicap hebben moeite met de steile trap van de fietskelder onder de markt. Deze zomer wordt hier nog werk van gemaakt, heeft de gemeente laten weten.
Beeld: 1Twente

Hengelo behoort tot de tien meest toegankelijke gemeenten van Nederland. Woensdag is bekendgemaakt dat Hengelo samen met 9 andere gemeenten is genomineerd is voor de gelijknamige titel. Zo'n 200 gemeenten hadden zich ingeschreven voor deze wedstrijd. Andere genomineerden zijn onder andere Hardenberg, Tubbergen en Rotterdam.

In de eerste ronde beoordeelden ervaringsdeskundigen de circa 200 gemeenten die zich hadden aangemeld. Dat is zo'n 60% van alle Nederlandse gemeenten. Wethouder Marie-José Luttikholt is blij met de uitverkiezing: "Dit is een geweldige prestatie en een bevestiging van onze inzet voor inclusie."

“Ik ben trots op onze gemeente en op de stappen die we hebben gezet om de toegankelijkheid te bevorderen”

De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Het VN-verdrag Handicap zegt dat iedereen recht heeft op gelijke behandeling en overal aan mee moet kunnen doen. Zes jaar geleden heeft ook Nederland dit verdrag omarmd.

TN toegankelijkheid
Lees ook
Wethouder Luttikholt over toegankelijkheidsaanpak Hengelo: 'Structureel budget is écht nodig'

Wethouder Luttikholt: "Toegankelijkheid betekent dat iedereen ergens gebruik van kan maken. Het houdt in dat mensen met een beperking dezelfde kansen hebben om mee te doen als mensen zonder beperking. Als gemeente hebben wij hierin een belangrijke rol. Ik ben trots op onze gemeente en op de stappen die we hebben gezet om de toegankelijkheid te bevorderen."

icon_main_info_white_glyph

Drie rondes

De verkiezing bestaat uit drie rondes. In ronde 1 kunnen alle 342 Nederlandse gemeenten en de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba beoordeeld worden. De tien gemeenten met de beste beoordeling gaan door naar ronde 2. Alle Nederlanders kunnen dan hun stem op een van deze gemeenten uitbrengen. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale. In de finale bepaalt de vakjury wie de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 wint. Ook reiken ze een aanmoedigingsprijs uit aan een van de gemeenten uit de top 10.

De hele maand september kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de tien gemeenten en daarmee aangeven welke van hen het beste werk maakt van toegankelijkheid. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale. De drie finalisten worden beoordeeld door een vakjury. Voor wethouder Marie-José Luttikholt is deze nominatie al een prijs: "Het is een geweldige stimulans om Hengelo nog toegankelijker te maken."

1Twente Hengelo besteedde in 2023 volop aandacht aan het onderwerp 'toegankelijkheid'.

230907 fietskelder borstelbaan hengelo FOTO 1 TWENTE
Lees ook
Gevaarlijke trap fietskelder op marktplein Hengelo wordt nog voor de zomer aangepast
Foto verbodsbord toegankelijkheid Zonnebloem
Het VN-verdrag Handicap zegt dat iedereen recht heeft op gelijke behandeling en overal aan mee moet kunnen doen.
Beeld: De Zonnebloem
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.