Of de St. Pancratiuskerk in Langeveen nog een lang leven beschoren is als godshuis, is zeer de vraag. Maar wat de dreigende sluiting doet met een dorpsgemeenschap, is wel ‘voor eeuwig’ vastgelegd. In een lied van de Twentse volkszanger Alwie Kroeze. Maar een deel van de tekst van ‘Kerkdorp zonder kerk’ is nu ook nog aangebracht op een van 217 infoborden van de fietsknooppunten in Noordoost-Twente.
Een verraste, vereerde en ook wel ontroerde Alwie Kroeze speelde maandagmiddag dan ook de hoofdrol bij de officiële onthulling van het bord op de hoek van de Kerklaan en de Hardenbergerweg in Langeveen. Kroeze schreef het lied een paar jaar geleden, toen hij op vakantie in Oostenrijk, hoorde over de dreigende sluiting van de kerk. ‘Zijn’ kerk, waar hij werd gedoopt, misdienaar was, rouw en trouw beleefde.
Zijn muzikale hartenkreet vond breed weerklank. In heel Twente, maar ook ver daarbuiten. Er was aandacht van de KRO/NCRV en de EO, maar ook van landelijke kranten als De Telegraaf en het AD. Alwie Kroeze raakte een snaar bij veel mensen omdat hij het universele gevoel bezong van veel mensen, in kerkdorpen als Langeveen, die te maken krijgen met de sluiting van ‘hun’ kerk. Dat het lied in deze contreien zeer geliefd is, bleek eind vorig jaar nog weer eens, toen ‘Kerkdorp zonder kerk’ nummer 1 werd in de ‘Onmeunige 999’ van Twente FM-1 Twente.
Voor projectleider Marco Krijnsen aanleiding om een fragment van het lied op te laten nemen op het infobord van het fietsknooppunt in Langeveen. Het project is een initiatief van de Overijsselacademie en Routenetwerken Twente, ondersteund door het Europese subsidieprogramma LEADER. Het doel is om met (historische) verhalen van een bepaalde plek de beleving van het Twentse landschap te vergroten bij fietsers en andere gebruikers van de openbare ruimte.
De verhalen op de infoborden worden in 4 talen op het bord gezet. Marco Krijnsen onderstreepte nog weer eens, dat het Twents de ‘hoofdtaal’ is. Vanuit het Twents wordt het verhaal weer overgezet in het Nederlands, Duits en Engels. Niemand minder dan Herman Finkers is verantwoordelijk voor de Twentse tekst op de borden. Hij doet dat samen met Martin ter Denge, die overigens ook de Engelse teksten verzorgt. Herman Finkers kon maandagmiddag vanwege ziekte niet aanwezig zijn bij de onthulling van het bord in Langeveen.
Martin ter Denge was er wel. Hij verrichtte, samen met Alwie Kroeze, de officiële onthulling van het bord. Waarna Kroeze - zicht- en hoorbaar aangedaan - het lied ‘Kerkdorp zonder kerk’ ten gehore bracht. In totaal worden in Noordoost Twente 199 infoborden van het fietsroutenetwerk van een dergelijk verhaal voorzien. Over twee maanden moet dit project zijn afgerond.