Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zeventig miljoen jaar terug in de tijd met jeugdactiviteit in Mander: ‘Geschiedenis van het Twentse landschap'

Dertig kinderen namen woensdag 24 juli deel aan de ‘oerkleimiddag’ van Landschap Overijssel bij Watermolen Frans in Mander. Een educatieve les terug in de tijd; zeventig miljoen jaar om precies te zijn. “Kinderen leren het ontstaan van het Twentse landschap door te boetseren met klei van miljoenen jaren oud”, legt gastheer Rindert Veltman uit.

Het is niet de eerste keer dat Landschap Overijsse de ‘oerkleimiddag’ organiseert voor kinderen, noch een activiteit voor kinderen in het algemeen. “Maandelijks organiseren ze activiteiten voor kinderen, met volgende maand een workshop met uilenballen”, aldus Bernadette Koopmans, coördinator van bezoekerscentrum Watermolen Frans.

Vieze handen

De deelnemende kinderen maken hun handen vies in de modderige beek om miljoenen jaar oude klei te vinden. Wordt er een grote kei gevonden in plaats van oerklei, dan wordt hier natuurlijk een zo groot mogelijke plons in het water mee gemaakt. De klei is niet alleen goed voor boetseren, weet gastheer Veltman.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Oerkleimiddag Vasse Beek 20240724
    De deelnemende kinderen zijn niet bang voor een paar vieze handen
    Beeld: Niels Wesselink
  • Oerkleimiddag Mander Sculptuur Olifant boetseren
    De deelnemende kinderen zijn niet bang voor een paar vieze handen
    Beeld: Niels Wesselink
  • Oerkleimiddag Vasse Boetseren Kleien 20240724
    De deelnemende kinderen zijn niet bang voor een paar vieze handen
    Beeld: Niels Wesselink
  • Oerkleimiddag Mander Uitleg
    De deelnemende kinderen zijn niet bang voor een paar vieze handen
    Beeld: Niels Wesselink

Saale-ijstijd

Zo’n honderdvijftigduizend jaar geleden, tijdens de Saale-ijstijd, trok een gletsjer over Nederland die uiteindelijk ook Twente bereikte. Door verschuiving van de aarde is de Sallandse en Twentse heuvelrug ontstaan. Hierdoor kwam ook oerklei (of potklei) naar boven. Deze klei zorgt voor een ondoorlatende laag, die naar schatting voor zo’n honderdvijftig waterbronnen in Twente heeft geleid.

“Mede door deze klei kennen wij hier in Twente de watermolens”

Die bronnen hebben een belangrijke rol gespeeld in zowel het landschap, de landbouw, als culturele impact van Twente. Op deze bronnen werden watermolens geplaatst, naar schatting zijn er in Twente 53 molens geweest, hier zijn er nog 18 van over. De een wordt gebruikt als houtzagerij, de ander als monument en educatief doeleind. “Dus mede door deze klei kennen wij hier in Twente de watermolens.”

Educatie

Deze vorming van het Twentse landschap stond tijdens de ‘oerkleimiddag’ van Landschap Overijssel centraal. Met emmers vol klei onder de armen klommen de kinderen uit de Mosbeek om vervolgens prachtige sculpturen te maken. De uit klei gemaakte beelden varieerden van een olifant tot een persoon. Met de zelfgemaakte creatie in de armen gingen de kinderen daaropvolgend met blije gezichten naar huis.

icon_main_info_white_glyph

Activiteiten Landschap Overijssel voor kinderen

Landschap Overijssel houdt dit jaar nog drie verschillende activiteiten voor kinderen. Op woensdag 25 september is de acitiveit ‘uilenballen pluizen’. Hier leren de kinderen alles over uilen en gaan ze actief aan de slag met echte uilenballen.

Op woensdag 23 oktober is er de kindermiddag ‘Werken in het bos’. De kinderen leren hier alles over het bos door zelf te ontdekken. Tevens wordt tijdens deze activiteit de natuur ook opgeschoond.

Zondag 24 november staat in het teken van de Goedheiligman. Tijdens deze Sinterklaasactiviteit gaan de kinderen zelf pepernoten bakken en samen met Sint en Piet kleurplaten inkleuren. Het deeg van de pepernoten wordt gemaakt door Watermolen Frans, die dan in volle glorie draait.

Voor meer informatie en aanmelden voor deze activiteiten kun je terecht op de website van Landschap Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.