Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Woo-verzoeken en -besluiten in Hengelo nog niet openbaar, maar gemeente werkt aan platform

Glenn carstens peters npx X Wg Q33 ZQ unsplash
In Hengelo wordt op dit moment wel hard gewerkt aan het optimaliseren van de informatiebeheer en sneller en beter toegankelijker maken van documenten.
Beeld: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

De gemeente Hengelo heeft als enige van de grootste drie Twentse steden nog geen online register waarin alle openbare Woo-verzoeken en Woo-besluiten terug zijn te vinden. De steden Almelo en Enschede hebben dit wel al gerealiseerd. "Woo-verzoeken publiceren we op dit moment nog niet, maar we zijn bezig met het aanschaffen en inrichten van een publicatieplatform. Woo-verzoeken worden in behandeling genomen en aan de indiener beantwoord", zegt de gemeente in haar jaarverslag.

Twee jaar geleden, op 1 mei 2022, is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) vervangen door de Wet open overheid (Woo). De Woo is uitgebreider dan de Wob, die alleen uitging van het opvragen van informatie op verzoek. Overheidsinstellingen hebben onder de Woo-wetgeving een inspanningsverplichting en moeten informatie over beleid actief openbaar maken. Gebeurt dat niet, dan kan alsnog een Woo-verzoek worden ingediend voor het opvragen van informatie of documenten. De termijn voor het afhandelen van een Woo-verzoek is maximaal 4 weken, maar kan worden verlengd met 14 dagen.

47 Woo-verzoeken

Alle Twentse gemeentes zeggen de komende jaren stapsgewijs steeds meer informatie openbaar te maken in het kader van de Wet open overheid (Woo). Ook Hengelo gaat dat doen en alles publiceren wat openbaar is en relevant voor inwoners, bedrijven en instellingen. De gemeente Hengelo heeft vorig jaar 47 Woo-verzoeken gehad van inwoners of andere partijen die volgens de Wet open overheid (Woo) specifieke informatie opvroegen. Van deze verzoeken werden 27 verzoeken daadwerkelijk beantwoord en zijn er 16 afgewezen. De reden waarom Woo-verzoeken worden afgewezen, is onder meer als er geen beschikbare informatie is of als de betreffende documenten al openbaar zijn gemaakt. Over welke onderwerpen de 47 Woo-verzoeken in Hengelo specifiek gingen vorig jaar, dat is niet bekend.

“Woo-verzoeken publiceren we op dit moment nog niet, maar we zijn bezig met het aanschaffen en inrichten van een publicatieplatform.”

Openbaar

Veel overheidsinstellingen of gemeenten maken Woo-verzoeken en Woo-besluiten wel al actief openbaar, maar in Hengelo is dat dus niet het geval. Een woordvoerder van de gemeente Hengelo meldt dat een openbaar publicatieplatform met Woo-verzoeken en Woo-besluiten op z'n vroegst medio 2025 wordt gerealiseerd. In Hengelo wordt op dit moment hard gewerkt aan het optimaliseren van de informatiebeheer en sneller en beter toegankelijker maken van documenten.

Er moet een koppeling komen tussen een nieuw zaaksysteem dat de gemeente krijgt en het nog te selecteren publicatieplatform. Een zaaksysteem, is een softwaresysteem die de informatievoorziening en processen binnen een organisatie structureel en efficiënt afwikkelt, bijvoorbeeld als het gaat om vergunningen of bezwaarschriften. Ook krijgt de gemeente dit jaar nieuwe anonimiseringssoftware, waarmee Woo-verzoeken efficiënter en minder foutgevoelig afgehandeld kunnen worden.

Woo-verzoeken

Van de veertien Twentse gemeenten publiceren zeven gemeenten actief de ingekomen Woo-verzoeken met beslissing en eventuele openbaar gemaakte documenten, waaronder de gemeente Almelo en Enschede. Die hebben een speciaal portaal waar de verzoeken kunnen worden geraadpleegd. Ook de gemeente Borne, Losser, Rijssen-Holten, Wierden en Hellendoorn maken Woo-verzoeken openbaar.

De gemeente Wierden heeft een speciale website in het leven geroepen om alle openbare informatie van de gemeente op een overzichtelijke manier aan inwoners aan te bieden. Denk hierbij aan ingediende Woo-verzoeken, besluitenlijsten van het stadsbestuur en raadsdocumenten. Sommige categorieën hebben nog geen informatie en zullen volgens de gemeente op een later moment gepubliceerd worden.

Niet alle Twentse gemeenten

De gemeente Oldenzaal maakt de verzoeken en de besluiten wel openbaar, maar publiceert geen documenten. Hooguit een inventarisatielijst met vrijgegeven documentnamen. De gemeentes Tubbergen. Dinkelland, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo publiceren de verzoeken niet. Bij de gemeente Twenterand leidt de link die in een landelijke Woo-index staat naar een foutmelding. [mirror] De Woo-index is een online omgeving van de Rijksoverheid waar mensen links kunnen vinden naar alle openbare informatie bij gemeenten en overheidsinstanties, zoals wet- en regelgeving, organisatiegegevens, raadsstukken, bestuursstukken en besluitenlijsten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.