Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Watervloed teveel voor fietstunnel Wesselerbrink: grote schade en langdurig gesloten

  • IMG 5553 2
    De fietstunnel tussen Boswinkel en de Broekheurnerrondweg staat nog vol water en blijft waarschijnlijk nog lang onbruikbaar.
    Beeld: Henk ten Harkel
  • IMG 5552 2
    De fietstunnel tussen Boswinkel en de Broekheurnerrondweg staat nog vol water en blijft waarschijnlijk nog lang onbruikbaar.
    Beeld: Henk ten Harkel

De fietstunnel die de Wesselerbrink met Boswinkel verbindt, blijft tot nader order buiten gebruik. De onderdoorgang kon de watervloed van zondag 21 juli niet aan. Sterker: er ontstond zoveel schade aan de pompinrichting, de taluds en de waterafvoerleidingen dat de tunnel waarschijnlijk langdurig niet gebruikt kan worden.

Stopborden en hekken waarschuwen de honderden fietsers die dagelijks gebruik maakten van de fietstunnel dat ze niet door kunnen steken naar de zuidwijken en omgekeerd naar het stadscentrum, maar via de Burgemeester Van Veenlaan om moeten rijden. “Gut wat lastig”, zegt een passant die argeloos doorrijdt en pas stopt bij de hekken.

Zweringbeek

Het tunneltje staat nog vol met water. “Grondwater, dat nu niet weggepompt kan worden”, zegt de gemeentewoordvoerder. Tijdens de zware regenbui van 21 juli, waarbij zo’n honderd millimeter water viel, overstroomde de Zweringbeek. Via de houtwal stroomde het water naar het laagste punt: de tunnelbak.

Pompen buiten gebruik

Er stroomde zoveel water in de tunnel dat de twee pompen, die standaard het overtollige water wegpompen, het niet meer aankonden. Het gevolg laat zich raden. De tunnel vulde zich van onder tot aan het bovenliggende wegdek van de A35 waardoor de schakelkast, die de pompen bedient, onklaar raakte. Die moet worden vervangen.

icon_main_info_white_glyph

Pompen staan altijd aan

De fietstunnel is standaard uitgerust met twee pompen die in een pompput staan waar het regen- en grondwater terecht komt. De put ligt op het diepste punt van de tunnel onder het asfalt. De besturing van de pompen staat altijd aan. Ze worden ingeschakeld als het water boven een bepaald niveau komt.

Ingrijpende werkzaamheden

Die kast wordt niet alleen vervangen maar ook verplaatst naar de bovenkant van het talud. Want zo’n situatie mag niet weer voorkomen, vindt de gemeente. Dat is een nogal ingrijpend verhaal, want er moeten nieuwe buizen worden gelegd waar de pomp- en sensorkabels doorheen gaan, Enexis moet de elektra-aansluiting verplaatsen en waarschijnlijk is er veel zand in de afvoerleiding en de put gespoeld. Die moeten dus worden gereinigd.

Rijkswaterstaat

Aangezien Rijkswaterstaat over de pompen gaat , wordt druk overleg gevoerd met die instantie over de aanpak. Het is nog niet bekend wanneer de werkzaamheden worden uitgevoerd. De tunnel blijft dus nog wel even gesloten.

Nauwelijks meldingen

En dan is er nog het talud. Dat is voor een deel weggespoeld. De gemeente gaat de helling herstellen. Volgens de gemeente zijn er nauwelijks meldingen van fietsers binnengekomen over de afsluiting van de tunnel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.