Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hennie Kuiper fietste in 1972 naar Olympisch goud: ‘De mooiste wedstrijd uit mijn leven’

Hennie Kuiper
Wielrenner Hennie Kuiper
Beeld: Twente FM

“Je blijft Olympisch Kampioen voor je leven.” Hennie Kuiper (75) blikt terug op zijn kampioenschap in de ochtendshow Twente wordt Wakker. Kuiper is tot nog toe de enige mannelijke Nederlandse wielrenner die goud won tijdens een Olympische wielerwedstrijd.

De Denekamper, toen 23 jaar jong, sleepte op 7 september 1972, in de wegwedstrijd tijdens de Olympische Spelen in München, de gouden plak in de wacht. “Ik kan me de achtergronden nog helemaal voor de geest halen: de hele wedstrijd, het hele gebeuren. Het was heel warm die dag”, vertelt hij.

Audiofragment
Hennie Kuiper werd Olympisch Kampioen in 1972
Kuiper won in 1972 de Olympische wegwedstijd
“Ik wilde de huid zo duur mogelijk verkopen. En kwam met goud thuis”

Apotheose

Die wedstrijd vergeet hij nooit meer. “Ik was jong, ik fietste, hield van sport, deed daar veel aan. De apotheose was fantastisch voor mij. Voor mezelf vind ik het de mooiste wedstrijd van zijn leven.”

Alleen amateurs

Later, als prof, vond hij de klassiekers, de Tour de France en de WK, een uitdaging. “Die uitdaging waren de Olympische Spelen toentertijd voor de amateurs. En ik mocht ernaartoe. ”Hij trainde er keihard voor. “Ik wilde de huid zo duur mogelijk verkopen. En kwam met goud thuis.”

Solo van 40 kilometer

Tijdens de Olympische Spelen van 1972 mochten alleen nog amateurwielrenners meedoen. Met drie andere Nederlanders, waaronder Cees Priem, deed hij mee aan die wedstrijd. Kuiper fietste in de kopgroep met onder andere Francesco Moser, Freddy Maertens, Zuid-Amerikanen en een paar Zwitsers. “Bij zo’n wedstrijd komen de goede renners wel naar voren”, weet hij.

Hij finishte met een voorsprong van 17 seconden, na een solo van maar liefst 40 kilometer en reed de 200 kilometer in 4.14.37.

Beroepsrenner

In die wedstrijd legde Hennie Kuiper de basis voor zijn latere grote successen als beroepsrenner. Hij werd wereldkampioen in 1975, werd tweede in de Tour de France van 1977 en 1980, en won meerdere klassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije in 1981, Parijs-Roubaix in 1983 en Milaan-San Remo in 1985.

Wielrennen is mondiaal

Het wielrennen is inmiddels heel mondiaal geworden, stelt Kuiper. “De Nederlandse renners en het sterke Belgische blok zijn altijd goed, evenals renners uit landen als Italië, Spanje en Frankrijk. Maar ook de Afrikanen doen het goed, en Scandinavië, met de Denen en de Noren.”
Kuiper volgt de wielerwedstrijden van de Spelen nu op de buis; zijn Olympische prestatie is tot nog toe door geen enkele mannelijke Nederlandse renner geëvenaard…

icon_main_info_white_glyph

Bloedige Olympische Spelen München 1972

Het waren beladen spelen in München, met de gijzeling van en de moord op 11 sporters en officials van de Israëlische ploeg door Palestijnse terroristen. Dat gebeurde twee dagen voor de wielerwedstrijd. Het feest rond het behalen van de gouden medaille door de Tukker werd daardoor een feest met een donker randje.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.