Verkeer
Stuur appje
Zoek

Camperplaats en wijngaard op historische grond in Wierden: 'Rust en ruimte langs de Regge'

Aan het eind van een doodlopende weg, aan de Regge, ligt Camperplaats Wijngaard Baan. Op deze morgen, rond half negen, begint de zon te schijnen over het door de regen frisse groen. Over de parkeerplek sprint een haas de beschutting van de wijngaard in. De stilte is bijna voelbaar.

Dit is het domein van Henk en Anja Baan. Op dit terrein direct langs de Regge graasde een paar decennia geleden het melkvee van de familie Baan. Nu ligt er een wijngaard en is er een camperplaats en terras. Niet alleen camperaars, wandelaars en fietsers kunnen hier terecht; plezierbootjes op de Regge kunnen hier aanleggen, want Baan beschikt over een eigen aanlegsteiger.

Melkveehouderij

Van koeien en druiven naar een camperplaats. “In eerste instantie was dit een familiebedrijf met 30 koeien, in de loop der jaren werden dat er 90, maar door het melkquotum moest dat aantal toentertijd teruggebracht worden naar weer 30 koeien. Mijn schoonvader heeft de melkveehouderij voortgezet tot 2009”, vertelt Anja Baan. Lachend: “Tot die tijd moesten we er af en toe ’s nachts nog uit als er een koe moest kalven.”

De eerste wijnstokken

Zelf kozen Henk en Anja ervoor om van de melkveehouderij over te gaan op een wijngaard; van de koeien naar de wijn. “De eerste stokken kwamen in 2005.” De wijngaard besloeg zo’n vijf hectare. Meerdere soorten rode en witte druiven werden gekweekt, waaronder de Johanniterdruif, die het op de Twentse zandgrond goed deed.

Klooster Johanniter orde

Een deel van de wijngaard stond, toevalligerwijs, op historische grond. “Waar nu de druivenstokken staan, stond ooit een klooster annex kapel van de Johanniter orde. Dat klooster is rond 1100 afgebroken, omdat de bewoners in de winterperiode hier altijd met de voeten in het water stonden. De Bentheimer zandstenen, waarmee het kloostercomplex gebouwd was, verdwenen weer naar Bad Bentheim”, vertelt Anja.

Wijnmakerij

De ligboxenstal, waar eerst de koeien stonden, werd verbouwd tot een wijnproeflokaal, een wijnmakerij en een wijnkelder. De wijn maakte de familie zelf.

Camperplaats in Wierden

Baan had ook een ander ijzer in het vuur en was met de gemeente Wierden in contact over het realiseren van een camperplaats. Die vergunning was er, maar alle tijd en aandacht ging uit naar de wijngaard. Tot rond 2010 de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club, bij de gemeente Wierden kwam praten over een camperplaats in de gemeente. “De gemeente verwees de NKC naar ons, omdat wij daarvoor al langer de papieren in huis hadden."

Wandelroutes

Het enthousiasme van de NKC over de plek bij de Regge, waar vanaf het erf van de familie fiets- en wandelroutes te volgen zijn, maakte dat de eerste campers al snel daarna het boerenerf op reden. Zes plekken waren er in het begin.

Verkoop wijngaard

Wijngaard Baan bleef, naast de camperplaats, bestaan tot 2016. “Ik kreeg een driedubbele hernia en het werk in de wijngaard werd lichamelijk te zwaar voor ons”, legt Anja Baan uit. De wijngaard werd verkocht aan De Wijnmakers, die er nog steeds druiven verbouwen. Een klein deel van de wijngaard is nog eigendom van de familie Baan.

Internationale camperaars

Na de verkoop van de wijngaard werd de camperplaats uitgebreid. Twintig ruime plaatsen zijn er nu. De camperaars komen overal vandaan. “Onder andere uit Hongarije, Portugal, Zweden, Spanje, Litouwen, Zuid-Afrika en Australië. De gemiddelde verblijfsduur is drie nachten. Sommige campers vertrekken na een nacht, andere camperaars genieten hier wat langer van de omgeving. Vaste klanten komen hier meerdere keren per jaar.”

Heel veel rust

Wat het meest bijzonder aan deze camperplaats is? Anja Baan hoeft daar niet lang over na te denken: “Heel veel rust. Echt heel veel rust. We zitten in de driehoek van de A1, de A35 en het spoor van Rijssen naar Wierden, en je hoort hier niks.”

Camperplaats Wijngaard Baan ligt aan de Kloosterhoeksweg 15 in Wierden.
www.wijngaardbaan.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.