Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Rechter geeft gemeente gelijk: uitgeprocedeerde D. moet zijn woning in Enschede inleveren en staat op straat

20240806 Diekman sloopwijk sloopwoningen Bernhard Zweersstraat Enschede Wilco Louwes
De woningen aan de Bernhard Zweersstraat worden binnen afzienbare termijn gesloopt.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Nog deze zaterdag moet de uitgeprocedeerde asielzoeker D. zijn gratis woning in de Enschedese sloopwijk Het Diekman verlaten. Dat is het oordeel van de rechter in het kort geding dat de gemeente Enschede tegen de man heeft aangespannen. D., die de woning in bruikleen kreeg, weigerde te verhuizen toen de gemeente hem daarom vroeg. Ondertussen wil woningcorporatie Domijn haar woning terug, zodat er met de voorbereidingen van de sloop kan worden begonnen. Volgens de rechter weegt het belang van de gemeente zwaarder dan het belang van D., die nu op straat staat.

Wat D. zwaar wordt aangerekend door de rechtbank is dat hij in een eerder stadium geen gebruik wenste te maken van het aanbod om te verhuizen naar een woning in 't Getfert, die ook door de gemeente ter beschikking is gesteld. Zijn huisgenoot deed dat wel. Na een incident dat leidde tot het stopzetten van zijn begeleiding en het intrekken van de aangeboden woning, wilde D. ineens wel meewerken. De rechter ziet daarin niet het gedrag van iemand met een 'vurig gekoesterde wens' om de woning ter beschikking te stellen.

Bruikleen opgezegd

Spil in de zaak is het opzeggen van de bruikleenovereenkomst voor de sloopwoning aan de Bernhard Zweersstraat. Die is door de gemeente Enschede nooit op papier gezet en ook de eerste aanzegging om de woning te verlaten werd mondeling aan D. overgebracht. Met woningcorporatie Domijn heeft de gemeente wel een keiharde afspraak, de tijdelijke vergunning voor verhuur onder de Leegstandswet loopt deze zaterdag, 10 augustus, af.

20240806 Diekman sloopwijk sloopwoningen Bernhard Zweersstraat Enschede Wilco Louwes
Lees ook
Gemeente Enschede wil uitgeprocedeerde D. nog deze week uit zijn gratis sloopwoning zetten: 'Hij heeft geen rooie cent'

Volgens de rechter is de officiële aanmaning die de gemeente Enschede eind juni aan D. overhandigde om de tijdelijke woning ruim twee weken later te verlaten, voldoende. Bovendien werd de asielzoeker, volgens zijn advocaat een Ivoriaan, in diezelfde brief nogmaals gewezen op de mogelijkheid om een vervangende woonruimte te betrekken. D. heeft daarvan geen gebruik willen maken. Daarmee weegt zijn belang niet zwaarder dan dat van de gemeente.

Begeleiding stopgezet

De rechter oordeelt dat D. zijn woning deze zaterdag leeg moet hebben opgeleverd. Doet hij dat niet, dan mag de gemeente overgaan tot ontruiming met een deurwaarder. Ook moet D. de proceskosten à 1.700 euro betalen. De vraag is hoe, omdat hij volgens zijn eigen advocaat 'geen rooie cent' heeft. De gemeente betaalde de huur van zijn woning, de lokale Stichting Dick Turk verzorgde het leefgeld en een gevulde koelkast.

Met de aanstaande ontruiming staat D. op straat. Immers, de gemeente heeft het aanbod voor zijn vervangende woonruimte ingetrokken. Reden daarvoor is een incident waarbij een begeleider van Stichting Dick Turk zou zijn geslagen toen hem vorige maand probeerde om te praten zijn woning vrijwillig te verlaten. De stichting heeft daarop de begeleiding stopgezet en dus de gemeente ook. Een gemeente is niet verplicht om asielzoekers zonder geldige verblijfspapieren onderdak te geven.

icon_main_info_white_glyph

Drie uitgeprocedeerden in beeld

Uit navraag bij de gemeente blijkt dat in Enschede naast D. nog twee andere voormalige gebruikers van de bed-, bad- en broodregeling verblijven. Een van hen heeft tijdelijk onderdak gevonden in een particuliere woongemeenschap. De ander is een voormalige huisgenoot van D. en is nu elders in een huurwoning ondergebracht. De begeleiding wordt gedaan door Stichting Dick Turk. Tot het moment dat de stichting de huur en vaste lasten van de woning kan opbrengen, regelt de gemeente Enschede dat. Dit wordt betaald uit met geld dat de gemeente van het Rijk heeft ontvangen, de regeling Landelijke Vreemdeling Voorzieningen (LVV).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.