Verkeer
Stuur appje
Zoek

Herdenking verzetsstrijder Jo ter Laak in Overdinkel: 'Bewust blijven van wat in oorlogsjaren gebeurd is'

2014 36 Jo ter Laak
Jo ter Laak
Beeld: Historische Kring Losser

Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar, dat verzetsstrijder Jo ter Laak herdacht wordt in Overdinkel. Dat gebeurt op zaterdag 7 september; het is dan 80 jaar geleden dat Jo ter Laak in concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk vermoord werd.

Jo ter Laak wordt herdacht bij zijn voormalig ouderlijk huis, Hoofdstraat 60, en begint om 10.30 uur. Loc-burgemeester Marian Oosterbroek spreekt en legt bloemen namens de gemeente Losser. Ook worden bloemen gelegd door het comité veteranen Losser en de Historische Kring Losser. Belangstellenden zijn welkom deze herdenking bij te wonen.

Historische Kring Losser

De herdenking van Jo ter Laak is georganiseerd door de Historische Kring Losser. Deze kring begon met officiële herdenkingen van omgebrachte verzetsstrijders en oorlogsslachtoffers in 2013, met de onthulling op 5 maart van dat jaar van de zuil ter nagedachtenis aan Henk Brinkgreve, majoor en geheim agent in de Tweede Wereldoorlog, en doodgeschoten op 5 maart 1945 in Losser.

Herdenkingsborden

“Dat was het begin van een project van de Historische Kring Losser, om herdenkingsbordjes neer te zetten op plekken in de gemeente Losser, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bepaalde gebeurtenissen plaatsvonden”, vertelt Georg van Slageren, die namens de Historische Kring Losser tijdens de herdenking van Jo ter Laak iets zal vertellen over deze verzetsstrijder.

“In 2013 hebben we bij de meeste bijzondere plekken borden kunnen plaatsen. Bij het ouderlijk huis van Jo ter Laak kon dat toen nog niet, omdat de toenmalige bewoner van het pand hier niet aan mee wilde werken. In 2020 kon het bord alsnog geplaatst worden en werd op 7 september van dat jaar onthuld.”

“Doorgeven hoe belangrijk deze mensen zijn, die zich ingezet hebben voor onze vrijheid.”

Wat de 80-jarige Van Slageren betreft is en blijft herdenken belangrijk. “We moeten bewust blijven van wat er in die oorlogsjaren gebeurd is. Er was een tijd dat we niet in vrijheid konden leven. We moeten door blijven geven hoe belangrijk vrijheid is en hoe belangrijk deze mensen zijn, die zich ingezet hebben voor onze vrijheid.”

Jo ter Laak

Jo ter Laak wordt op 23 mei 1913 geboren in Tilburg en wanneer zijn vader aangesteld wordt als gemeenteveldwachter in Losser, verhuist het gezin, kort na de geboorte van Jo, naar Overdinkel.
Jo ter Laak wordt beroepsmilitair bij het Korps Politietroepen. In maart 1940 trouwt hij met Joke van Mierlo. Negen maanden later wordt zoon Jophie geboren. Jo ter Laak zal zijn zoon nooit zien.

Naar Engeland

Ter Laak wordt ingedeeld bij de politietroepen die in Fort Ooltgensplaat een groep ‘staatsgevaarlijk-geachten’ bewaken, waaronder NSB-ers en personen die verdacht werden van spionage voor Duitsland. Als het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt wijkt Ter Laak met zijn onderdeel uit naar Noord-Frankrijk. Midden juni 1940 vaart hij het Kanaal over naar Engeland. Daar wordt hij als sergeant ingedeeld bij de bewakingstroepen van Koningin Wilhelmina.

Arrestatie

Vanuit de Irene-brigade geeft hij zich op om als vrijwilliger in bezet gebied spionage opdrachten uit te voeren. Hij behoort tot de eerste agenten die in bezet gebied aan het werk gingen. Op 1 oktober 1941 wordt hij boven Nederland gedropt. Op 13 februari 1942 gaat het is en wordt hij bij een overval in Den Haag gearresteerd. Hij wordt onder andere gevangen gehouden in het Brabantse Haaren. Op 5 september 1944 komt hij met 46 medegevangenen terecht in Mauthausen in Oostenrijk en wordt daar op 7 september 1944 gemarteld en geëxecuteerd.

Bronzen Leeuw

Jo ter Laak werd postuum geëerd met de Bronzen Leeuw, een hoge militaire onderscheiding.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.