Verkeer
Stuur appje
Zoek

Repair Café in Deurningen, omdat we af moeten van ‘vot met n pröttel’

Repair cafe Deurningen
Met een druk op de knop veranderde burgemeester John Joosten een stofzuiger in een 'confettikanon' bij de opening van het Repair Café in Deurningen.
Beeld: Redactie Twente FM

Omdat hij het zo’n mooi initiatief vond dat bijdraagt aan de duurzaamheid, kwam burgemeester John Joosten dinsdagmiddag hoogstpersoonlijk naar Deurningen om de officiële opening te verrichten van het Repair Café. En deed daarbij en passant ook nog een suggestie voor een andere (Twentse) benaming: Vot met n pröttel.

Nieuwe aankopen uitstellen

Dat is, zo hoorde de burgemeester van de aanjager van het Repair Café Fons Seiger, wat veel mensen zeggen wanneer er een elektrisch apparaat stuk gaat. En dat is ook precies wat ze met het Repair Café in Deurningen willen voorkomen. Of, zoals Fons Seiger het zegt: Bouwen aan vertrouwen om nieuwe aankopen uit te stellen. Veel mensen, met name jongeren, weten volgens hem niet meer dat apparaten die stuk gaan gerepareerd kunnen worden.

Reparaties in principe gratis

Daar komt bij dat fabrikanten er alles aan doen om reparatie zo moeilijk mogelijk te maken. Zo zijn moderne apparaten vaak niet uit elkaar te halen, zijn onderdelen die slijten moeilijk te vinden en dan zijn ook nog de voorrijkosten en de uurprijs hoog wanneer een professionele reparateur wordt ingeschakeld. Een Repair Café wordt gerund door vrijwilligers, dus zijn reparaties in principe gratis. Al zal er soms wel een klein bedrag voor een onderdeel moeten worden betaald en wordt een vrije gift op prijs gesteld.

Cheque van 2.500 euro

De vrijwillige reparateurs mogen dan hun werk om niet doen, er is wel degelijk geld nodig om een Repair Café draaiende te houden. Bijvoorbeeld om gereedschap te kunnen aanschaffen. Het Repair Café in Deurningen kan nu van start dankzij een subsidie van de gemeente Dinkelland en bijdragen van het Leefbaarheidsfonds en de Haringparty. Dinsdagmiddag, bij de officiële opening, kwam daar nog een cheque van 2.500 euro van de Rabobank bij.

Initiatief Hulpdienst Thuis

Het Repair Café in Deurningen is een initiatief van de Hulpdienst Thuis, die al enkele jaren klusjes verricht voor dorpsbewoners die dat zelf niet (meer) kunnen. Anieta Golbach, tevens bestuurslid van de vereniging Zorg Ontmoeting Erfgoed Deurningen, is coördinator van het project. Om niet zelf opnieuw het wiel te hoeven uitvinden, staken de initiatiefnemers hun licht op bij diverse Repair Cafés in de regio.

Praktische ondersteuning

Met name vanuit Oldenzaal en Hengelo was er veel praktische ondersteuning in de opstartfase. Maar ook vanuit het bedrijfsleven wordt het Repair Café ondersteund. Zo willen volgens Anieta Golbach onder meer Snellers Fietsen en de ABTB helpen met kennisoverdracht of bij de inkoop van kleine materialen.

Ook plek van ontmoeting

In het Repair Café in Deurningen, ondergebracht in de voormalige pastorie, gaan 11 vrijwillige reparateurs aan de slag. In eerste instantie elke tweede dinsdag van de maand van 13.30 tot 16.00 u. Daar zijn dan ook vier gastvrouwen aanwezig, die zorgen voor koffie of thee. Want het Repair Café wil ook een plek van ontmoeting zijn, vooruitlopend op de toekomstige bestemming van de voormalige pastorie: Ontmoetingshuis.

Vliegende start

Het is ook nadrukkelijk de bedoeling dat mensen niet enkel apparaten brengen om die te laten repareren, maar zelf ook mee denken en helpen bij de reparatie. Bij het Repair Café in Deurningen kunnen gratis draagbare apparaten als koffiezetapparaten, stofzuigers, ventilatoren, maar ook houten materialen en speelgoed ter reparatie worden aangeboden. Geen kleding. Het Repair Café beleefde dinsdagmiddag een vliegende start. Onder het toeziend oog van zo’n 60 belangstellenden werden direct al 8 reparaties uitgevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.