Koningin Máxima opent vanmiddag de nieuwe fabriek van NX Filtration in Hengelo. Na de openingshandeling krijgt ze een rondleiding door de nieuwe fabriek. De komst van Máxima naar Hengelo ligt gevoelig bij de Natuur- en Milieuraad Hengelo die de koningin had gevraagd het bezoek te heroverwegen. Er loopt nog een bezwaar van de milieuclub tegen de vergunning die is afgegeven voor de fabriek. Koningin Máxima legde het verzoek naast zich neer.
NX Filtration maakt filters waarmee vervuild water zo goed gezuiverd kan worden dat het dienst kan doen als drinkwater. Voor de productie van die filters heeft NX Filtration zelf ook flink wat water nodig. Het bedrijf heeft een vergunning om 700 miljoen liter water uit de grond en het Twentekanaal te halen. Als al die liters aan het grondwater worden onttrokken, veroorzaakt dat een daling van het grondwaterniveau in de omgeving van de fabriek. Dat is de Natuur- en Milieuraad Hengelo een doorn in het oog.
NX Filtration maakte eerder het programma bekend voor de opening van de nieuwe fabriek. Daaruit valt op te maken dat koningin Máxima onder meer een bezoek brengt aan een laboratorium van het bedrijf in Hengelo. Daar zal ze zelf een membraam maken. Dat gebeurt kort na de openingshandeling. Hoe die er uit gaat zien, wordt in het programma niet vermeld. Dat blijft dus nog even een verrassing. Bij een waterinstallatie krijgt Máxima ook nog uitleg over de manier waarop NX Filtration werkt. Afsluitend spreekt koningin Máxima met de directie van NX Filtration en belanghebbenden als drinkwaterbedrijven en waterschappen over de kansen en uitdagingen rondom schoon drinkwater.
Rond de opening van de fabriek organiseert NX Filtration een aantal rondetafelgesprekken waar de koningin deels bij aanwezig is. Die gesprekken gaan over het belang van recycling van afvalwater in de strijd tegen waterschaarste. Ook wordt er gesproken over de aanpak van persistente PFAS in drinkwater. Persistent betekent dat de PFAS in het water niet of nauwelijks afbreken in het milieu.
Ook wordt gesproken over een 'overstijgend plan' voor waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid. Bij die rondetafelgesprekken schuiven onder anderen één of meerdere leden van Natuur- en Mileuraad aan zodat er ook gesproken kan worden over de gevolgen van wateronttrekking. Mogelijk gebeurt dat in aanwezigheid van koningin Máxima. Dat is niet helemaal zeker, want de rondetafelgesprekken gaan verder na het vertrek van de koningin.