Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Herdenking Twentse razzia trekt nog altijd volle Synagoge in Enschede

In de synagoge in Enschede is donderdagmiddag de Twentse razzia van 1941 herdacht. 105 mannen, afkomstig uit heel Twente, werden op de nacht van 13 op 14 september uit hun bed gelicht. De reden? Ze waren Joods.

Een doorgeknipte telefoonkabel was de oorzaak van de razzia. De dader moest zich melden, of er zouden andere maatregelen worden genomen. De dader meldde zich niet. Al had dat waarschijnlijk geen verschil gemaakt. Want nog voor het ultimatum was verstreken, werden de mannen opgepakt en naar het gemeentelijk gymnastieklokaal in Enschede gebracht. Twee dagen later zijn ze per trein gedeporteerd naar concentratiekamp Mauthausen. Niemand keerde terug.

Jongeren

Sinds 1992 wordt de herdenking in de synagoge georganiseerd. Leerlingen van de Prinseschool lezen de namen van de Joodse oorlogsslachtoffers voor. Ook is een zelfgeschreven gedicht voorgedragen door één van de kinderen.

Lees verder onder de afbeelding.


HERDENKING RAZZIA REPORTAGE STILL 01
Eén van de vijf leerlingen leest de de namen voor van de slachtoffers van de Twentse Razzia in 1941
Beeld: 1twente

De voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG), Bert Oude Engberink, en Frank Overweg - oud-voorzitter van de NIG Twente - leidden de herdenking. Fred Menko deelde de oorlogsgeschiedenis van zijn familie. Opperrabbijn Binyomin Jacobs, die normaal gesproken de de Kaddiesj uitspreekt - een gebed voor de doden moor ook één voor vrede – kon niet aanwezig zijn. Hij is vervangen door rabbijn Simcha Steinberg.

De herdenking werd bijgewoond door de burgemeesters van Hengelo, Borne en Gronau. Ben Sanders was namens de gemeente Enschede aanwezig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.