Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad Dinkelland unaniem tegen mogelijke munitieopslag

Munitieopslag spandoek
Beeld: Redactie Twente FM

De gemeenteraad van Dinkelland heeft zich met een motie unaniem uitgesproken tegen een grootschalige munitieopslag in een zoekgebied tussen Weerselo, Rossum en Agelo. Vanwege de impact op de leefomgeving en de lokale economie vindt de voltallige gemeenteraad een munitieopslag in het zoekgebied van 88 hectare onacceptabel. Onlangs, tijdens een door zo’n 400 bezorgde inwoners bezochte info-avond, bleek al dat de bevolking tegen elke vorm van munitieopslag is.

In de motie wordt onderstreept dat een grootschalige munitieopslag ingrijpende gevolgen zou hebben voor de directe omgeving. Niet alleen zouden 27 gezinnen en ondernemers moeten verdwijnen, maar meer dan 500 huishoudens in de regio zouden op enigerlei wijze geraakt worden. De gemeenteraad benadrukt verder dat de aanwezigheid van een munitiedepot de geplande woningbouwprojecten in Weerselo en Rossum, evenals de lokale landbouw, ernstig zou kunnen beïnvloeden.

Gebrekkige communicatie

De gemeenteraad uit in de motie ook haar ongenoegen over de gebrekkige communicatie vanuit het ministerie van Defensie. Voor het gemeentebestuur van Dinkelland was dit eerder al aanleiding om zelf de communicatie met de verontruste inwoners ter hand te nemen. Het college trekt ook samen op met de klankbordgroep om het groeiende verzet tegen de munitieopslag in goede banen te leiden. Begin dit jaar al gaf het gemeentebestuur in een zienswijze aan dat het zoekgebied tussen Weerselo, Rossum en Agelo ongeschikt is voor een dergelijk project.

icon_main_info_white_glyph

Niet in Groningen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich in een motie van SP en GroenLinks-PvdA uitgesproken tegen een munitiedepot in het aardbevingsgebied in Groningen. Met steun van de Partij voor de Dieren, DENK, D66, ChristenUnie, PVV, Forum voor Democratie en Volt spreekt de motie uit dat mensen in de regio ‘niet nogmaals gedupeerd mogen worden door onteigening en gedwongen verhuizing’ door een munitiedepot. Defensie bekijkt momenteel locaties in Groningen vanwege de nabijheid van de Eemshaven. Drie van die potentiële locaties - Slochteren, Luddeweer en Tjuchem - liggen midden in het aardbevingsgebied.

Snel duidelijkheid vragen

De gemeenteraad roept het college van B & W op om actief te blijven communiceren met de inwoners rondom het zoekgebied en om snel duidelijkheid te vragen aan het ministerie van Defensie over de toekomst van de locatie. Daarnaast wordt het college verzocht om de zorgen van de gemeenteraad en het college te delen met de Minister en Staatssecretaris van Defensie, de Tweede- en Eerste Kamer, en de Provinciale Staten van Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.