Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twentse gynaecologen Mieke en Manon halen overgang in theater uit taboesfeer: 'Aan de overkant is het hartstikke leuk'

Twee gynaecologen met Twentse roots toeren al twee jaar door het land met een luchtig programma over de overgang. Ze zijn daarnaast ook schrijver en heel in de verte familie. Manon Kerkhof en Mieke Kerkhof. De eerste geboren in Losser, de tweede in Enter. Mieke maakte bij 1Twente Vandaag 'schaamteloos reclame' voor hun optreden zaterdag in de Hengelose schouwburg. De komende maanden staan ze ook in Nijverdal, Oldenzaal en Rijssen.

Mieke lacht om de opmerking 'schaamteloos reclame maken' van presentator Ernst Bergboer: "Alsof we een dikke boterham verdienen met deze voorstellingen, haha. Maar we willen er wel graag over vertellen. Wat dat betreft hebben we een missie. De overgang uit de taboesfeer halen. Dat is nog steeds nodig."

icon_main_info_white_glyph

Overgangsklachten

Vrouwen en mannen komen in de overgang als de productie van geslachtshormonen stopt. Bij mannen (testosteron) gaat dat heel geleidelijk, bij vrouwen (oestrogeen) juist heel abrupt. Tachtig procent van de vrouwen ervaart hiervan overlast. Denk aan opvliegers, vermoeidheid, nachtelijk transpireren, een droge huid en slijmvliezen, urinewegproblemen en botontkalking. Een op de vijf vrouwen met klachten gaat daar ernstig onder gebukt.

Mieke Kerkhof heeft de overgang al achter de rug, maar weet uit eigen ervaring en uit ervaringen in de praktijk (ze werkt als gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch) heel goed waar ze het over heeft: "Het is een ingewikkelde levensfase, die grote invloed heeft op het mentaal en fysiek functioneren van een vrouw. Je wordt prikkelbaar, angstig, vergeetachtig, je slaapt slechter, je hebt minder zin aan seks. Tegelijkertijd zitten je kinderen in de puberteit, moet je mantelzorgen voor je ouders en heb je een baan. Ga d'r maar aan staan."

“Ik wil niet opscheppen, maar we krijgen na afloop altijd een staande ovatie.”

Het is de twee vrouwen gelukt om over dit moeilijke onderwerp een voorstelling te maken, die al zo'n twee jaar lang volle zalen trekt. "Ik wil niet opscheppen, maar we krijgen na afloop altijd een staande ovatie. Vrouwen vinden het fijn dat we dit onderwerp bij de kop pakken."

Handjevol mannen

Het handjevol mannen dat de voorstellingen bezoekt, krijgt overigens ook een ovatie, maar daarbij gaat het precies andersom: "We vragen aan het begin of het zaallicht aankan en vragen dan de aanwezige mannen om te gaan staan. Vervolgens krijgen zij applaus van de vrouwen. Wij vinden het fantastisch als er mannen meekomen, want dit onderwerp gaat ook hen aan."

Verre familie

Mieke en Manon zijn weliswaar in de verte familie, maar tot voor enkele jaren geleden kenden ze elkaar niet. Mieke Kerkhof heeft meerdere boeken op haar naam staan vol anekdotes uit haar dagelijkse praktijk. Een bevriende boekhandelaar koppelde haar aan naamgenoot Manon Kerkhof, werkzaam als gynaecoloog in een kliniek in Haarlem, en tevens schrijver: Manon is de auteur van het standaardwerk over de overgang genaamd 'Ook leuke meisjes worden vijftig'.

“Dit is de fijnste zaal van Nederland om op te treden. Er hangt een heerlijke vibe, als-ie vol zit.”

In het theater is de rolverdeling als volgt: Manon zorgt met haar hoorcollege voor de serieuze noot en Mieke voegt met vaak komische anekdotes wat humor toe. Mieke: "Het is geen cabaret, eerder cabaretesk."

'Heerlijke vibe'

Voor de voorstelling zaterdag in Hengelo zijn er nog enkele tientallen kaarten beschikbaar. Mieke: "De zaal zit zo goed als vol, maar er zijn nog wel wat kaarten voor het balkon. We willen de zaal graag helemaal vol, want dan is de dynamiek op z'n best. We staan nu voor de vierde keer in Hengelo, waarvan we twee keer in de grote zaal optraden, en ik kan wel zeggen dat dit de fijnste zaal van Nederland is om op te treden. Zal ook met het publiek te maken hebben. Er hangt daar altijd een heerlijke vibe."

icon_main_info_white_glyph

Twentse toernee

'Een levendige avond over De Overgang', de naam is een verwijzing naar de achternamen van beide vrouwen, is de komende maanden hier te zien in Hengelo, Nijverdal, Oldenzaal en Rijssen. Dit zijn de data:
Op 14 december in Theater ZINiN in Nijverdal
Op 11 januari in Stadstheater de Bond in Oldenzaal
Op 29 maart in het Parkgebouw in Rijssen

Waar Manon de overgang momenteel aan den lijve ondervindt, is Mieke er al doorheen: "Als je eenmaal aan de overkant bent, dan is het weer hartstikke leuk. We zijn misschien niet meer zo straks als voorheen, maar hebben nog veel te bieden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.