Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelose Marijke portretteert dertig 'papieren tijgers' voor glossy over hoogbegaafdheid

Afkomst en geslacht bepalen mede of je als hoogbegaafd kind wordt herkend door je leraar. Onderzoeksorganisatie Scaliq ontdekte na speurwerk onder ruim vijfduizend basisschoolleerlingen in heel Nederland dat het vaak misgaat. Vorige week was dit landelijk nieuws. Marijke van der Pal is niet per se blij met de uitkomsten, maar wel met de aandacht. "Het sluit perfect aan op de verhalen die ik heb opgetekend voor het binnenkort te verschijnen fotomagazine Papieren Tijgers", aldus de Hengelose ervaringsdeskundige.

Er is al veel geschreven over hoogbegaafdheid, maar vaak zijn het droge onderzoeksrapporten. Het verslag van Scaliq verschilt daar niet in. Echter, de tekst mag dan wat technisch zijn, de conclusies zijn kristalhelder: de structurele ongelijkheid en onbewuste discriminatie in het basisonderwijs zijn nu voor het eerst bevestigd in landelijk onderzoek.

icon_main_info_white_glyph

Minder kansrijk

Het onderzoek van Scaliq heeft aangetoond dat een hoogbegaafde jongen zonder migratieachtergrond uit een sociaal hogere klasse zo'n 60 procent kans heeft te worden 'ontdekt' door leraren. Een hoogbegaafd meisje met een migratieachtergrond uit een minder kansrijk gezin verschijnt volgens het onderzoek in slechts 15 procent van de gevallen op de radar.

Medio november verschijnt de glossy Papieren Tijgers. Een 66 pagina's tellend blad met daarin dertig portretten van hoogbegaafde kinderen. Schrijfster Marijke van der Pal: "Hiermee willen we de verhalen laten leven. Droge stof is er immers al genoeg. Het mooie is dat al deze kinderen zich heel kwetsbaar hebben opgesteld naar mij en naar de fotografe."

Moeders

Van der Pal tekende hun verhalen op, Iris van 't Riet (Den Haag) maakte de foto's en Marije Miltenburg (Amersfoort) zou je met haar netwerk als uitgever kunnen bestempelen. Van der Pal en Miltenburg hebben zelf ervaring met hoogbegaafdheid. "Ik ben zelf hoogbegaafd en moeder van twee hoogbegaafde meiden in de basisschoolleeftijd en Marije is zelf hoogbegaafd en heeft een hoogbegaafde zoon, die net als een van mijn kinderen langere tijd is uitgevallen in het onderwijs."

“Vaak lopen kinderen regelrechte trauma's op door het onbegrip”

Veel kinderen uit de doelgroep voelen zich niet thuis op hun school en krijgen hierdoor problemen. Aangepaste leermethoden of speciaal onderwijs zijn dan op hun plaats, maar dan moet die hoogbegaafdheid wel worden herkend door de professionals. En daar gaat het dus vaak mis.

'Schrijnend'

Van der Pal geeft een voorbeeld: "Een meisje uit het magazine liep op de middelbare school tegen van alles aan, maar omdat de leraren het niet zagen, heeft ze alles zelf moeten oplossen. Het is haar wel gelukt, maar het is schrijnend om te horen hoeveel moeite haar dat gekost heeft. Vaak lopen kinderen regelrechte trauma's op door die ervaringen."

icon_main_info_white_glyph

Isolement

Vaak wordt nog gedacht dat een hoogbegaafd kind makkelijk door z'n schoolcarrière rolt, omdat hij of zij zo makkelijk leert. Maar omdat ze de stof zo snel oppikken, slaat de verveling toe. Daarnaast begrijpen anderen vaak hun redenaties en gevoel voor humor niet. Hierdoor komen ze in een isolement terecht en wordt het steeds moeilijker om contact te maken met anderen. Zo'n 2,5% van de mensen is hoogbegaafd en zo'n 13% is daar niet ver vanaf.

Marijke van der Pal zou willen dat het label 'hoogbegaafd' niet nodig was: "Maar het geeft je wel richting als je eenmaal weet wat er aan de hand is. En daarnaast is het ook heel praktisch: er komt pas geld beschikbaar voor bijvoorbeeld aangepast onderwijs als er een diagnose is.

Kinderen van het Onderwijs

Iris van 't Riet maakte al eerder een (online) magazine over kinderen die om de een of andere reden problemen hadden met de manier waarop het onderwijs in elkaar steekt. Marijke: "Het leek mij wel mooi om iets dergelijks te maken maar dan met alleen maar hoogbegaafde kinderen. We hebben subsidie aangevraagd en gekregen en konden aan de slag. Medio november rolt Papieren Tijgers van de persen."

“De naam verwijst naar de talenten die al deze kinderen op papier hebben, maar die soms maar moeilijk aan de oppervlakte komen.”

"De naam verwijst naar de talenten die al deze kinderen op papier hebben, maar die soms maar moeilijk aan de oppervlakte komen. Ze zijn als tijgers, die moeten vechten tegen de bestaande vooroordelen en in hun bestaan worden bedreigd."

Onderwijsbehoeften

In Papieren Tijgers vertellen dertig kinderen over hun onderwijsbehoeften, over wat het met je doet als je niet begrepen wordt in de klas, of juist wel. Wat maakt dat je uitvalt, of dat je talent tot ontwikkeling komt?

Lees ook
'Schöppert Hengelo moet hoogbegaafdheidsonderwijs niet schrappen, maar juist uitbreiden'

"Het magazine levert een divers beeld van hoogbegaafdheid op. Leraren en scholen kunnen in het magazine zien en lezen hoe verschillend hoogbegaafdheid kan zijn. Met een bredere blik en meer begrip van wat hoogbegaafdheid is, kun je meer kinderen helpen. En je leert ook dat wat voor het ene kind dé oplossing is, dat die oplossing voor een ander kind juist averechts werkt. Het moet de vooroordelen wegnemen."

icon_main_info_white_glyph

Hoe te bestellen?

Het magazine kost 40 euro per stuk en is nu te bestellen via het crowdfundingsplatform Voordekunst. Voor twee exemplaren betaal je 75 euro. "Daarmee betaal je ook mee aan het project. Na de crowdfunding gaan we kijken naar een model om los te kunnen nabestellen voor geïnteresseerden. Eerst drukken we voor scholen, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden. Zij moeten het blad op hun koffietafels gaan neerleggen."

240930 Marijke en model ERNST IRIS VAN T RIET
Marijke van der Pal met rechts Anna, een van de kinderen die ze interviewde.
Beeld: ernst bergboer / 1twente / iris van 't riet
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.