Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nieuwe opzet ontdoet Hengelose ideeënmarkt van politieke kleur: 'Het is iets van de hele raad samen'

20221011 motiemarkt hengelo 1 FRANKLIN VELDHUIS
In 2022 werd er voor het laatst een motiemarkt gehouden in Hengelo.
Beeld: Franklin Veldhuis

Een boksbalmachine bij Skilzz jongerenwerk, een wijkvoetbaltoernooi en een grote fotolijst op de markt met daarboven een bord met de tekst 'Groeten uit Hengelo'. Zomaar wat plannen die zijn ingediend voor de ideeënmarkt die woensdag wordt gehouden in het stadhuis. Om het voor de Hengeloërs iets begrijpelijker te maken is de oude naam 'motiemarkt' ingeruild. Maar dat is niet het enige dat veranderd is, vertelt Anke Haarhuis namens de griffie.

"Afgelopen maart ben ik met collega Gerrit-Jan Eeftink naar een symposium in Lelystad geweest over dit onderwerp. Griffiemedewerkers van zo'n veertig gemeenten kwamen daar bijeen om zich te laten bijpraten over hoe Lelystad het al jaren doet. Daarna hebben we de fractievoorzitters in Hengelo bijgepraat en die waren heel enthousiast."

“Op deze manier wordt de ideeënmarkt iets van de gehele raad en voorkom je dat ideeën een politiek kleurtje krijgen.”

Vanwaar dat enthousiasme? In het kort: in het verleden konden raadsleden zich tijdens een motiemarkt laten informeren door individuen of verenigingen met een idee waarvoor financiële middelen werden gezocht. Een goed idee kon dan wel vier of vijf 'adoptieouders' (lees: fracties die het plan omarmden) opleveren, terwijl sommige indieners diepbedroefd huiswaarts keerden, want: geen interesse.

'Geen voorwaarden'

Wat wordt er nu dan anders? Anke Haarhuis: "Om te beginnen kon iedereen zijn idee indienen. Er waren geen voorwaarden. Dat werpt namelijk drempels op en je wilt juist zo laagdrempelig mogelijk zijn." Wel moeten de ideeën uiteraard betrekking hebben op Hengelo, mag het slechts eenmalig geld kosten en is het niet bedoeld zijn voor commerciële doeleinden.

20221011 motiemarkt hengelo 3 FRANKLIN VELDHUIS 1
Lees ook
Bijna iedereen keert met goed gevoel huiswaarts na Hengelose Motiemarkt

Een ander verschil is het verloop van de avond zelf. Haarhuis: "Indieners pitchen hun plan die avond voor de aanwezige raadsleden. Die raadsleden kunnen vragen stellen of misschien nog wat tips geven. Waar in voorgaande jaren diezelfde avond nog een bepaald idee geadopteerd kon worden door een of meerdere fracties, die er in de weken daarna gezamenlijk een motie van smeedden, worden er dit keer op de avond zelf geen besluiten genomen."

Iedereen krijgt een reactie

Iedereen die woensdag aanwezig is, krijgt in de week van 21 oktober reactie van een raadslid. "Dat kan dus een positieve reactie zijn, maar dat kan ook negatief zijn. Dat er helaas geen match is gemaakt en er geen raadslid van de gemeenteraad is die het idee wenst te adopteren." Op een zogeheten 'scoringslijst' geven de raadsleden woensdag aan in welke plannen ze het zien zitten. Als een plan bij niemand de handen op elkaar krijgt, zal de indiener dat (inclusief de motivering) ook te horen krijgen van een raadslid.

Joker

Dat is ook afgekeken van Lelystad, vertelt Haarhuis: "Wij wijzen na ongeveer anderhalve week elk ingebracht idee toe aan één raadslid. Die mag er vervolgens een motie van maken. Op die manier wordt de ideeënmarkt iets van de gehele raad en voorkom je dat ideeën een politiek kleurtje krijgen. Wel kan elke fractie één joker indienen, als zij vinden dat een bepaalde motie echt bij hen thuishoort. Zo kent Lelystad een jongerenpartij en was er daar een motie die zich heel specifiek op jongeren richtte. Die mochten zij dus zelf voorbereiden."

icon_main_info_white_glyph

100.000 euro

Voor de Hengelose ideeënmarkt zijn er 39 plannen ingediend. Relatief veel daarvan hebben iets te maken met verkeersveiligheid, speelmogelijkheden voor de jeugd, activiteiten die mensen in de wijken moet samenbrengen of met vergroening van de buurt. Er is in totaal 100.000 euro beschikbaar. Uiteindelijk bepaalt de raad waar dat geld aan besteed wordt. Haarhuis: "De vorige markt was in 2022. We willen eigenlijk elk jaar zo'n markt houden, maar vorig jaar lukt het niet, omdat we de vorige nog moesten evalueren en omdat deze nieuwe aanpak meer tijd kostte. Het is uiteindelijk allemaal mensenwerk."

Waar er in voorgaande jaren steeds 50.000 euro beschikbaar was, is er vanaf nu elk jaar 100.000 euro beschikbaar. Daarmee geeft de raad aan participatie hoog in het vaandel te hebben staan. Daarbij zit Hengelo er financieel gezien warmpjes bij met een algemene reserve van ruim zestig miljoen euro. Geld van en dus ook voor de Hengeloërs.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.