Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Dit zit er achter de roze strikjes in de Enschedese binnenstad: ‘We worden bijna dagelijks aangesproken’

De Ottos
v.l.n.r. Loes, Wies, Marlieke en Femke
Beeld: Bodien Rooze

Met hun roze haar zijn ze een opvallende verschijning in het centrum van Enschede. Even mysterieus zijn de roze strikjes die ze achterlaten om de bomen in de binnenstad. En dat is nu precies de bedoeling van studenten Wies, Marlieke, Femke en Loes. “We zochten naar een manier die van zoveel mogelijk mensen de aandacht trekt.” We vroegen hen naar het doel van hun actie.

Het blijkt om een ontgroeningsactie te gaan. Om bij hun dispuut Mnemosyne te mogen komen, moeten de meiden voor onbepaalde tijd door het leven met roze haar. De nieuwelingen worden ‘Otto’s’ genoemd. Dat verklaart ook de lading zooi die ze om hun lichaam moeten dragen, eveneens onduidelijk voor hoe lang. Daarnaast is er nog een opdracht: geld ophalen voor het goede doel.

'Otto's going Pink'

In dat laatste ligt het antwoord op het mysterie van de roze lintjes. “In oktober is het borstkankermaand en met de actie ‘Otto’s going Pink’ proberen we geld in te zamelen voor Pink Ribbon, dat onderzoek naar borstkanker financiert.” Bij de lintjes hangen QR-codes die verwijzen naar hun actiepagina.

Lees verder onder de afbeelding.


Klokkenplas boom
Beeld: Bodien Rooze

De studenten kiezen voor Pink Ribbon als goed doel, omdat regelmatig ook (oud-)leden van hun damesdispuut met borstkanker te kampen krijgen. “Gelukkig altijd met goede afloop, tot nu toe.”

Aandacht staat voorop

Aanvankelijk bedachten de meiden een andere aanpak. “We wilden armbandjes verkopen, maar we zochten eigenlijk naar een manier die van zoveel mogelijk mensen de aandacht trekt”, vertelt Wies. “En toen kwamen we op dit idee. Het spreekt veel mensen aan.”

“We hopen vooral dat zoveel mogelijk mensen er even bij stilstaan”

Dat het de gewenste aandacht krijgt, is duidelijk. Bijna dagelijks krijgen de dames vragen over wat ze aan het doen zijn. “Eén vrouw sprak ons aan toen we de lintjes aan het ophangen waren”, zegt Wies. “Ze vertelde dat ze zestien jaar geleden zelf ook in aanraking is gekomen met Pink Ribbon. Ze herkende het meteen.”

Ze zijn blij met de positieve reacties de ze op de actie krijgen. Het gaat hen dan ook vooral om de bewustwording en niet zozeer om de donaties. “We hopen vooral dat zoveel mogelijk mensen er even bij stilstaan, zodat ze in ieder geval weten wat Pink Ribbon is.”

Goede doelen

De meiden zijn bekend met het helpen van anderen. Eerder deden ze vrijwilligerswerk bij Present in Enschede. “Je gaat dan naar mensen die de tijd of het geld niet hebben om hun huis op te knappen.” Ze deden hieraan mee via hun studentenvereniging. “Goede doelen worden erg gestimuleerd”, vertelt Wies. “Een aantal beviel het zo goed, dat uit zichzelf vaker vrijwilligerswerk zijn gaan doen.”

Lees verder onder de afbeelding.


Strikje om paal
Beeld: Bodien Rooze

De strikjes zijn niet het enige initiatief dat de dames nemen. Binnenkort zijn ze van plan om roze pinnetjes te verkopen, zodat andere leden van andere disputen deze op hun jasjes kunnen spelden. “Die is vooral binnen onze eigen kringen”, zegt Marlieke. “Maar we hebben het idee al naar buiten gebracht en daar werd positief op gereageerd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.